Златисти пясъци и безкрайни вълни – ако застанете на брега

...
Златисти пясъци и безкрайни вълни – ако застанете на брега
Коментари Харесай

„Златистите пясъци си отиват“: До края на века до 70% от плажовете в Калифорния може да изчезнат

Златисти пясъци и безкрайни талази – в случай че застанете на брега на океана в американския щат Калифорния това е картината , която ще обагри очите ви. За страдание обаче огромна част от бреговата линия на щата може да изчезне до 2100 година

Според ново изследване сред 25 и 70% от калифорнийските плажове могат да бъдат отмити, а златистият пясък да бъде трансфорат в каменист бряг. Причината – климатичната рецесия, която към този момент води безмилостни последствия за околната среда след себе си.

Плажове в Калифорния Снимка: iStock

В изследването са употребявани сателитни данни, събрани през последните 20 година, с цел да се изследва 1100-километровото крайбрежие на Калифорния. Изследователите от Геологическата топографска работа на Съединени американски щати (USGS) употребяват тези сателитни изображения в композиция с модели за повишаване на морското ниво, провокирано от климатичната рецесия, написа „ Гардиън “.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам

Изследователите показват, че размерът на покачването на морското ниво ще зависи от това какъв брой огромен ще бъде въглеродният отпечатък в атмосферата в идващите години.

Сегашното проучване е продължение на изследване от 2017 година, извършено от същите откриватели и отдадено на скоростта на крайбрежната ерозия в Южна Калифорния, тогавашните резултати демонстрират, че сред 31 и 67% от плажовете в Калифорния могат да изчезнат.

Всяка година над 1 милиарда души по света се включват в начинания, показващи поддръжка към природата

" Плажовете са емблемата на Калифорния и капацитетът за загуба на тази еднаквост е действителен ", написа Шон Витоусек, откривателят, управлявал както изследването от 2017 година, по този начин и актуалното.

Той добавя, че загубата на плажната линия ще изложи на риск инфраструктурата, бизнеса и домовете.  В изследването се показва, че възобновяване на естествените пясъчни дюни също може да помогне за отбраната на плажовете.

Загубата на плажове може да има следващи резултати и върху популацията, което живее навътре в страната.

Плажове в Калифорния Снимка: iStock

Плажовете, с които Калифорния се е популяризирала, към този момент се трансформират - изследване на USGS от 2009 година открива, че към 40% от плажовете към този момент са подложени на дълготрайна ерозия. Проблемът е значителен и 14 години по-късно, като процентът на изчезващите плажове се усилва.

Авторите на проучването стигат до заключението, че ще са нужни обилни управнически старания, с цел да може проектите да се запазят в днешния им тип.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР