Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без

...
Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без
Коментари Харесай

Нова криза в Зимбабве: Няма хартия и мастило за паспорти, нито регистрационни номера за колите

Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без регистрационни табели за транспортни средства. Това стана причина да се извият дълги опашки пред бюрата, в които се получават документите за идентичност и регистрационните табели. Това е още една илюстрация за отчайващия дефицит на американски долари в южноафриканската страна, предава Reuters.
Надеждите за стопански поврат по време на президентството на Емерсън Мнангагва, поел ръководството през 2017 година след държавен прелом, към момента не са се материализирали. Зимбабвийците към момента страдат от недостиг на американски долари, гориво, самун и 15-часово прекъсване на тока.
Миналата седмица държавното управление на Зимбабве разгласи краткотрайна си валута за само законно разплащателно средство в страната. Това постави завършек на десетилетие, през което доларът беше формалната валута.
В паспортната работа в Хараре рано тази заран стотици хора чакаха още от 5 ч., с цел да попадат заявление за паспорт, които обаче ще бъдат заверени чак през 2022 година Причината е, че специфичната хартия и мастило, употребявани за паспорти, би трябвало да се внасят, само че непозната валута няма.
Ботуел Мхашу - един от хората на опашката, споделя, че желае да избяга от икономическите компликации вкъщи и да отиде при по-големия си брат в Намибия. Той е подал заявление за паспорт през юни 2018 година и е трябвало да получи документа 3 месеца по-късно. " Просто ми споделиха, че паспортът ми не е подготвен, би трябвало да ревизира още веднъж през август. Не е почтено ", сподели изпадналият в отчаяние Мхашу.
През 2008 година зимбабвийците спяха в паспортните служби, с цел да са първи на опашката за подаване на заявки, до момента в който икономическа рецесия и хиперинфлация сринаха националната валута по времето на Мугабе.
Обикновен паспорт коства 53 зимбабвийски $ (6,32 американски долара), а за експресно издаване на документа в границите на 24 часа се дължат 318 зимбабвийски $. Но такива документи не се издават като се изключи няколко висши служебни лица.
Работещи в Службата за общ указател споделиха, че има проекти паспортите да се печатат в страната в печатница на централната банка, с цел да се преодолее обстановката, при която за документите чакат повече от 50 000 души. Това ще стане, в случай че нужното съоръжение бъде импортирано от чужбина.
В службата по регистрация на коли в центъра на Хараре чиновници споделиха на водачите, че не знаят по кое време ще има регистрационни табели, тъй като отделът още чака непозната валута от централната банка, с цел да заплати на немски снабдител. " Не знаем по кое време ще имаме регистрационни табели, може би през септември ", сподели чиновник, поискал анонимност. Министърът на превоза Джоел Матица отхвърли да разяснява обстановката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР