СподелиНова арт инсталация вече е разположена на мястото на някогашния

...
СподелиНова арт инсталация вече е разположена на мястото на някогашния
Коментари Харесай

Нова арт инсталация вече е разположена на мястото на някогашния мавзолей в София

Сподели
Нова арт апаратура към този момент е ситуирана на мястото на тогавашния пантеон в София. Творбата е озаглавена „ Между предишното, което е на път да се случи и бъдещето, което към този момент е било “. Неин създател е Красимир Терзиев.

Художествената апаратура е осъществена с поддръжката на Столичната община, като част от програмата „ Навън “, с която на същото място беше основана и инсталацията „ Един човек “.

Стойността на плана възлиза на 100 000 лева, а творбата, която ни кара да се замислим върху хода на времето, ще остане до идната година.

Идеята на художника Красимир Терзиев – създател на плана, е да се развие място, на което човек може въображаемо да се освободи от инерцията на всекидневието, да намерения за минали събития, с визия за бъдещето. Идеята на творбата е обвързвана с мястото, на което е ситуирано – някогашния Мавзолей. Изречението е плод на паника. То може да ни накара да се замислим за бъдещето и предишното, уточни създателят на инсталацията. На въпрос за изпуснатите запетаи Красимир Терзиев отговори, че това е направено съзнателно. По сходство на художествената тирада, в която се позволява създателят да се освободи от граматиката и в името на по-музикален израз и тук са изпуснати запетаите. Много модерни поети и писатели употребяват този принцип, разяснява също Терзиев.

„ На мястото на тази развалина, тази празнина, върша този кръг, който се развива по хоризонталната и несъмнено, кръгът е отворен, т.е. този кръг сред минало и бъдеще, в който се намираме, постоянно съставлява сегашния миг. Той е отворен за нашата воля и е обвързван с нашата отговорност “, сподели Красимир Терзиев.

Творбата на Красимир Терзиев е определена през 2022 година във второто издание на Програма „ Навън “ на Столичната община измежду 8 други оферти. В 13-членната комисия по разглеждане на кандидатурите са взели участие специалисти от Софийската градска художествена изложба, Националната художествена академия, Министерството на културата, Обществено-експертния съвет по устройство на територията, по градски дизайн и реклама и самостоятелни външни специалисти. Председател на комисията е проф. Георги Янков, а в състава влизат Аделина Филева, арх. Бойка Къдрева, Димитър Стоянович, доктор Илия Мечков, доцент Михаил Груев, Любен Генов, Полина Стефанова, арх. Йоана Петкова, Любен Домозетски, Илинка Чергарова, Гергана Мудова и Лъчезар Бояджиев. Проектът е гласуван и от Столичния общински съвет, след публично разискване с жители и представители на културната общественост.

Програма „ Навън “ на Столичната община е основана през 2018 година с решение на Столичния общински съвет за поддръжка на краткотрайни художествени съоръжения в градска среда и в поддръжка на тактиката за развиване на София. Целта ѝ е да обживи и придаде нов смисъл на едно от историческите „ бели петна “ в центъра на столицата – площадката на някогашния Мавзолей, съобщи Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР