Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно

...
Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно
Коментари Харесай

Ето колко ще ни струва киселото зеле

Зимата съвсем пристигна и не би трябвало да забравяме, че тъкмо в този момент е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надвишава лев за кг, само че пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се подготвят от зелевите листа. 

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче приготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината вкъщи, споделя Народоосвободителна въстаническа армия.

„ Домашното зеле е най-хубаво, тъй като е по-леко, плътността не е като на купеното. То има огромна компактност и самото зеле по-бавно шупва ”, сподели дамата.

В бидона се побират към 15 зелки.

„ Хубаво почистваме от листата. Прави се прорез на всяка зелка и в нея се слага морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака най-малко един месец всеки ден ”, изясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За задачата, откакто сме наредили и солили зелето, би трябвало да завием бидона с найлон и към гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът съгласно нея е чудесно втасало зеле с избистрен сок.
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР