Зимата наднича иззад ъгъла и отново настъпи време за преобуване

...
Зимата наднича иззад ъгъла и отново настъпи време за преобуване
Коментари Харесай

Вижте пет мита за зимните гуми

Зимата наднича иззад ъгъла и още веднъж настъпи време за преобуване на автомобила. Когато този миг настъпи, в шофьорските диалози неизбежно се завръщат няколко мита за зимната гума, които здравият разсъдък незабавно би трябвало да развенчае.

Мит №1. Важни са не гумите, а опитът
Майсторството и стажът зад кормилото несъмнено са значими. Дори и талантлив художник обаче не може да нарисува шедьовър с проскубана четка. Добрите зимни гуми разрешават на рационалния лидер да стопира по-лесно, да ръководи по-надеждно и при потребност да форсира по-ефективно. Монетата, несъмнено, има и противоположна страна - простакът може да аргументи куп пакости и с най-качествените зимни гуми.

Мит №2. Двойното предаване не се нуждае от зимни гуми
Дяволски рискова илюзия. Дори да се допусне, че автомобил с четири задвижващи колела ще форсира обикновено на сняг, остават управляемостта и прекъсването. Законите на физиката не зависят от вида на трансмисията. Най-съществена роля за ефикасното понижаване на скоростта през зимата играят точно гумите.

Мит №3. Широките гуми са по-удачни за зимата
Тестовете недвусмислено потвърждават, че през зимата автомобилът се държи най-добре на пътя със заводския размер. Широките гуми имат по-голяма контактна повърхност, само че на сняг и лед са безпомощни. Автомобилите от международния рали шампионат неслучайно се обуват в смешно тесни гуми за зимните стартове.

Мит №4. Ако не стигат парите, по-добре да се купят единствено две скъпи гуми и да се инсталират на едната ос
Друга рискова илюзия. Ако на единия мост са инсталирани зимни гуми, а на другия - летни, рискът от загуба на надзор върху ръководството на колата нараства неведнъж. Щом бюджетът е стеснен, по-добре да се купи цялостен комплект от 4 гуми от на ниска цена модел, в сравнение с да се опитва с живота и здравето.

Мит №5. С положителни зимни гуми може да се кара целогодишно
Летните и зимните гуми (особено скандинавските, които са проектирани за употреба в в действителност студено време) се разграничават освен по рисунъка на грайфера, а и по състава на каучуковата примес. Експертите са единомислещи, че при температура от 5-7 градуса под нулата лятната гума към този момент е изгубила множеството от свойствата си. Същото важи и за зимната, която трансформира доста характерностите си над 7-10 градуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР