Зимата наближава и е време шофьорите да сложат зимните гуми

...
Зимата наближава и е време шофьорите да сложат зимните гуми
Коментари Харесай

Колко ще ни струват зимните гуми тази година?

Зимата наближава и е време водачите да сложат зимните гуми на своите коли. Тъй като в последните месеци в България се следи съществено покачване на цените на всички типове артикули и услуги, идва и въпросът дали и промяната на гумите ще ни излезе по-скъпо в случай че би трябвало да купуваме нови гуми?

Проверка на " Радио Варна "   в огромните търговски вериги и в центровете за гуми сподели, че засега  цените са като миналогодишните. Най-евтините гуми са към 70-80 лв., а по-скъпите доближават до 100-120 лв. . Т.е. за един комплект от 4 чисто нови гуми ще платим приблизително сред 400 до 480  лв., според и от класа на автомобила. Гумите втора употреба са надалеч по-евтини. Според автомобилния специалист Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти във Варна, те не са добра опция. 

" В никакъв случай не би трябвало да се прави компромис със сигурността поради цената. Продължителността на живота на една зимна гума е към 4-5 години . След това тези гуми към този момент са негодни и даже могат да са рискови ", разяснява Янчев. Той подсети, че дълбочината на грайфера на зимната гума би трябвало да е минимум 4 мм., а зимните гуми би трябвало да сложим до момента в който времето е още хубаво. 

" Около Димитровден е най-подходящото време за промяна на летните гуми със зимни ", сподели още Георги Янчев. 

Анкета измежду варненци сподели, че някои водачи към този момент са поставили зимните гуми. За да ви сменят гумите в някой от профилираните центрове и сервизи, ще ви вземат сред 20 и 40 лв.. Има водачи, които към момента не бързат с " обуването " на автомобила със зимни гуми, а някои избират така наречен всесезонни сликове. Според Георги Янчев, те не са подобаващи за изискванията в България. 

" Всесезонните гуми ще спестят пари от бюджета ни, само че те са подобаващи повече за Средиземноморските страни, където зимата е по-топла и температурите не падат под 14-16 градуса. През зимата в България времето е изменчиво и при внезапно захлаждане, всесезонните гуми не са подобаващи ", разяснява Георги Янчев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР