Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем

...
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем
Коментари Харесай

Зимно меню за здрави хора

Зимата е подобен сезон, в който хем хапваме повече, хем би трябвало да пазим имунитет и да не качваме доста килограми, които да се чудим по какъв начин да топим напролет. Да, храната през зимата е по-обилна, само че това не значи нездравословна и еднообразна - в противен случай. Точно поради лимитираното придвижване и избор на прясна храна, би трябвало да сме доста по-внимателни за това, което ядем. Защото на другата везна стои едно неоспоримо богатство - нашето здраве.

Да стартираме от зеленчуците, които никак ги няма и въпреки всичко - общо взето можете да си набавите всевъзможни, само че на много по-високи цени и то с не дребна доза нитрати в тях. Затова- не забравяйте типичните за сезона, които са и безпределно потребни -, морковите,,, ряпата,,. Това са „ източниците ” както на здрав корем, по този начин и на мощен имунитет. Червеното цвекло било определяно като едно от чудесата на античния свят. Всеизвестно е пречистващото му кръвта деяние и малко по-неизвестен е фактът, че то сполучливо смъква висока температура- тягост, с която несъмнено се сблъскваме този сезон. Чесънът знаем, че също доста дейно се бори с настинките, тъй че не го подценявайте тъкмо в този момент.

Не можем да се оплачем от липса на плодове през зимата и въпреки всичко е хубаво да имаме желания - (сладкото) е идеална, както за утринни палачинки в леглото, по този начин и при простуда- при болести на дихателните пътища, при цистит - все „ болежки ” на сезона. Интересното е, че тя има и способността да оправя настроението и да гони мрачните мисли, „ затискащи ” ни по това време на годината. Лимоните, портокалите и може би е ненужно да загатваме като прелестни източници на витамин C. Друг плод, който евентуално не знаете, че ни обезпечава половината от дневната ни доза от този витамин, е ът - чаша сок от него е целесъобразна, с цел да си „ набавим ” от противовъзпалителното му и антисептично деяние. Нарът ни оказва помощ и да се отървем от холестерола, който неизбежно трупаме, похапвайки повечко червени меса през този сезон.

Нека не забравяме и за плодовете в изсушен тип - те основават възприятие на задоволеност, покачват работоспособността и концентрацията. Известно ни е, че част от витамините се губят при сушене, само че най-ценните микроелементи като калций, магнезий, натрий и пектин се резервират изцяло. Стафидите ни зареждат със ужасно доста сила. Особено целесъобразни са те и кайсиите, които ни пазят от главоболие. Вторите са и чудесно помощно средство за изгаряне на непотребните мазнини в организма, от което неизбежно се нуждаем през студените дни.

При ангина или бронхит, изберете сушените смокини - те имат мощно противовъзпалително деяние. И не на последно място - - без всевъзможни подозрения, можем да кажем, че тя лекува всичко - антиоксидантната и мощност е толкоз огромна, че въобще не трябва и да си помисляме да я отхвърлим. Червените боровинки изострят мозъка и концентрацията, лекуват разнообразни урини инфекции, спомагат топенето на непотребните килограми - все „ дейности ”, от които се нуждаем този сезон.

Рибата (особено морската) е храна, която също не би трябвало да подминаваме тъкмо в този момент, а и през цялата година - тя е скъп източник на витамин D, който ни е изключително нужен през зимните месеци, както и на, които ни оказват помощ да се борим с бактериите и да поддържаме мощна имунна система.

Чай и мед - печелившата композиция за заснежените месеци. Откажете се от газираните питиета (ако още не сте го направили), както и от натуралните сокове, които са претъпкани с консерванти. Наблягайте на чайовете, които освен ви сгряват прелестно, а и ви обезпечават купища скъпи съставки - зелен и черен чай (сега е времето да заместите кафето с него), каркадето и всички останали билкови чайове, са естествени лекове, които няма по какъв начин да не ви се „ отблагодарят ” със здраве.

За и другите пчелни артикули -, прашец и пчелно млечице от дълго време се знае какъв брой са потребни, изключително през зимата. Една лъжица дневно мед в топъл (не горещ) чай е отлично начало на деня - ароматно и сгряващо.

като и туршии без консерванти, киселото мляко и кефирът също за доста значими в месеците когато няма доста прясна сезонна храна. Те са източник за пробиотици, които защищават чревната флора от нездравословни микроорганизми и гъбички. са метод да си прибавим белтъчини и микроелементи, фибри и витамини.

Погрижете се за себе си единствено благодарение на малко повече дисциплинираност в храненето - по този начин зимата ще ви се стори не толкоз дълга, мрачна, студена и болнава. И най-важното - ще посрещнете пролетта не изтощени, а заредени с сила. Без диети, без детокс-режими. Просто здрави.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР