Земята се е разминала на косъм от катастрофална слънчева буря

...
Земята се е разминала на косъм от катастрофална слънчева буря
Коментари Харесай

Една от най-мощните слънчеви бури ни е пропуснала на косъм преди 2 години

Земята се е разминала на косъм от пагубна слънчева стихия през 2012г, която е можела да върне цивилизацията в 18-ти век. Как едно такова огромно събитие е останало неусетно?

На 23 юли 2012г, най-мощната слънчева стихия от 150 години насам е предизвикала коронарно изригване, което за наше благополучие ни е пропуснало. Същото обаче не може да се каже за слънчевата обсерватория STEREO-A, оказала се на пътя на изригването. Ако събитието се е било случило единствено седмица по-рано, нещата щяха да бъдат много по-сериозни – към момента щяхме да се възвръщаме от опустошителния резултат на Слънцето.

Слънчевите стихии стартират с детонация, наречена слънчево изригване, която изпраща към Земята рентгенови лъчи и UV радиация с невероятна скорост, а те йонизират горните пластове на атмосферата. Това може да наруши работата на GPS системите и да провокира разстройства в радиокомуникациите. Малко по-късно идват и заредени с още повече сила частици, които изпържват системите на спътниците. Чак тогава виждаме изригването, на което може да му е необходим през целия ден да прекоси дистанцията от Слънцето до Земята. Тези изригвания съставляват изхвърляне на слънчева маса в над повърхността на Слънцето, преплитаща се с линиите на магнитното му поле. При едно такова събитие се освобождават до 100 милиарда кг плазма в космоса.

Тези рискови слънчеви стихии не са ни непознати. През 1859г, сходно събитие прекъсва телеграфните линии по целия свят и даже предизвиква пожари в телеграфните станции. Ако такова нещо се случи през днешния ден, вредите биха възлизали на над $2 трилиона.

Благодарение на галактическата обсерватория STEREO-A, поела удара на 23 юли 2012г, учените знаят много повече за събитието. Космическият уред може да мери параметрите на такива стихии. След разглеждане на информацията, учените са заключили, че слънчевата стихия е била сравнима с тази от 1859г и най-малко два пъти по-силна от тази, която през 1989г остави Квебек на мрачно. Според калкулации въз основата на слънчеви стихии, следени през последните 50 години, учените считат, че има 12% късмет толкоз мощна стихия да ни удари в идващите 10 години.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР