Земята е непредсказуем организъм, който често ни изненадва, за съжаление

...
Земята е непредсказуем организъм, който често ни изненадва, за съжаление
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за една от най-страшните природни стихии – земетресенията

Земята е непредсказуем организъм, който постоянно ни изненадва, за жалост неприятно. Природните стихии и бедствия са от нещата, които за жал хората мъчно можем да предвидим или предотвратим. Единственото, което можем да създадем е да сме добре осведомени по отношение на естеството на даденото злополучие, с цел да бъдем оптимално потребни на себе си и на близките.

Едно от земните „ страшилища “ са земетресенията, които „ нападат “ ненадейно, малко и доста опустошително.

Какво съставляват земетресенията от геоложка позиция?

Земетресенията са геоложки феномени, характеризиращи се с ненадейно освобождение на сила в земната кора, което води до разлюляване на земята. Те пораждат основно заради придвижването на тектоничните плочи, които построяват външната обвивка на Земята. Земната кора е разграничена на няколко огромни и дребни плочи, които плуват върху полутечната астеносфера под тях. Тези плочи са в непрекъснато придвижване, въпреки и доста постепенно, задвижвани от интензивната топлота, генерирана от вътрешността на Земята.

Границите, където се срещат тези тектонични плочи, са известни като разломни линии. Именно по тези разломни линии се случват множеството трусове. Има няколко типа разломи, в това число трансформационни разломи, при които плочите се плъзгат една около друга хоризонтално; дивергентни разломи, при които плочите се отдалечават една от друга; и конвергентни разломи, където плочите се сблъскват. Напрежението, което се натрупва по тези разломни линии заради придвижването на тектоничните плочи, в последна сметка надвишава здравината на скалите, което ги кара да се счупят или ненадейно се плъзгат. Това ненадейно освобождение на напрежението генерира сеизмични талази, водещи до земетресение.

Точката на Земята, където произлиза земетресението, се назовава хипоцентър или фокус. Точката тъкмо над хипоцентъра на земната повърхнина е известна като епицентър. Интензивността на разтърсването на земетресението нормално е най-силна покрай епицентъра и понижава с дистанцията.

Земетресенията могат да варират доста по магнитуд, от едвам забележими земетресения до пагубни събития, способни да причинят широкоразпространени опустошения и загуба на живот. Магнитудът на едно земетресение се мери по скалата на Рихтер или скалата за магнитуд на момента, която количествено дефинира количеството сила, освободено по време на събитието.

В допълнение към тектоничната интензивност, земетресенията могат да бъдат провокирани и от други геоложки процеси, като вулканична активност, свлачища или сриване на подземни пещери.

Разбирането на земетресенията и техните съществени аргументи е от решаващо значение за оценката и смекчаването на рисковете, които те съставляват за човешкото население и инфраструктура. Сеизмолозите учат сеизмични талази и модели на пораждане на трусове, с цел да разработят модели и системи за ранно предизвестие, които могат да оказват помощ за минимизиране на въздействието на тези естествени бедствия. Освен това строителните правила и практики в региони, предразположени към трусове, са проектирани да устоят на силите, генерирани от сеизмична интензивност, като в допълнение понижават риска от вреди и жертви.

Кои са най-земетръсните региони в света?

Земната повърхнина е разграничена на тектонични плочи, които непрекъснато се изместват и взаимодействат една с друга, което води до сеизмична интензивност в избрани райони. Някои от най-застрашените от трусове региони в света са ситуирани по границите на тези тектонични плочи. Тези райони се характеризират с високи равнища на сеизмичност и са изложени на нараснал риск от трусове с друга мощ. Ето някои от най-застрашените от трусове региони:
Тихоокеански огнен пръстен: Този район с форма на подкова опасва Тихия океан и е прочут със своята интензивна сеизмична интензивност. Страни като Япония, Индонезия, Филипините и Чили се намират в Тихоокеанския огнен пръстен и са подложени на чести трусове, от време на време съпроводени от вулканични изригвания. Хималайски район: Сблъсъкът сред индийската и евразийската тектонични плочи е довел до образуването на Хималайската планинска верига. Този район е мощно сеизмично деен, с чести трусове, зараждащи по навлачните разломи, защото Индийската плоча продължава да се притиска към Евразийската плоча. Страни като Непал, Индия, Бутан и елементи от Пакистан и Китай са податливи на обилни сеизмични събития. Алпийски пояс: Простирайки се от средиземноморския район през Близкия изток и в Азия, Алпийският пояс е друга зона, податлива на трусове. Той отбелязва доближаването на няколко тектонични плочи, в това число Африканската, Евразийската и Арабската плочи. Държави като Турция, Иран, Гърция и Италия се намират в тази сеизмична зона. Западното крайбрежие на Съединените щати : Западното крайбрежие на Съединените щати, изключително Калифорния, е ситуирано по продължение на границата сред Тихоокеанската и Северноамериканската плочи. Този район претърпява чести трусове заради придвижването по разлома Сан Андреас и други разломи в региона. Средноатлантически било: Тази подводна планинска верига минава през Атлантическия океан и маркира границата сред Евразийската и Северноамериканската плоча на север и Африканската и Южноамериканската плоча на юг. Докато доста трусове по Средноатлантическия било са подводни и може да не обиден директно обитаемоте региони, те способстват за цялостната сеизмична интензивност на района.
Какво би трябвало да знаем при земетресение?

Когато става въпрос за на практика препоръки за справяне със трусове, ето някои основни точки, които би трябвало да имате поради:
Ако сте на закрито по време на земетресение, паднете на земята, скрийте се под здрава мебел (като маса или бюро). Тази позиция може да ви помогне да се предпазите от падащи предмети и парчета.Ако сте на закрито, останете там по време на земетресението. Движението по време на разлюляване може да усили риска от пострадване от падащи предмети или срутващи се структури.Определете безвредни зони във вашия дом, работно място или учебно заведение, където можете да се скриете по време на земетресение. Тези зони би трябвало да са надалеч от прозорци, тежки мебели и всичко, което може да падне.Обезопасете тежки предмети, като да вземем за пример лавици, уреди и бойлери, с цел да предотвратите преобръщането им по време на разлюляване. Използвайте скоби, ремъци или анкери за стена, с цел да закрепите тези детайли към стените или пода.Подгответе комплект за незабавни случаи с съществени консумативи, в това число вода, неразваляща се храна, комплект за първа помощ, фенерче, акумулатори и портативно радио. Съхранявайте комплекта на леснодостъпно място и се уверете, че всички членове на фамилията знаят къде се намира.Определете направления за евакуация от вашия дом или работно място, ако стане небезопасно да останете на закрито.Бъдете осведомени за рисковете от трусове във вашия регион и се запознайте с локалните процедури при изключителни обстановки и проекти за евакуация. Следвайте инструкциите на управляващите по време и след земетресение.След земетресение проверете за приключване на газ и изключете газа, в случай че усетите миризма на газ или подозирате приключване. Избягвайте да употребявате кибрит, запалки или електрически ключове, до момента в който не сте сигурни, че е безвредно да го извършите.Ако можете да го извършите безвредно, помагайте на други, които може да се нуждаят от помощ, като деца, възрастни хора или хора с увреждания.
Като следвате тези на практика препоръки, можете по-добре да подготвите себе си и околните си за сигурност по време на трусове и да минимизирате евентуалното влияние на тези естествени бедствия.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР