Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е

...
Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е
Коментари Харесай

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Земетресението в Южна Турция е провокирало геоложка смяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, споделя Карло Долони, ръководител на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).

 

" Арабската плоча се е придвижила с към 3 метра в посока североизток-югозапад по отношение на Анадолската плоча. Става дума за конструкция в граничната зона сред този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча ", споделя специалистът пред вестник „ Кориере каузи Сера “.

 

Обичайното геоложко придвижване над региона не надвишава 2-3 милиметра годишно. При изключително мощни трусове е допустимо придвижване до 30 см. Например, след трус в Ликусури в Кефалония градът се реалокира с 20 см.

Следователно, повода за изместването на Турция с три метра вследствие на активирането на разлом с дължина минимум 150 км може да се назова мега-земетресение.

 

„ Говорим за непрестанно придвижване, равнината на разлома е доста наклонена и по време на събитието виждаме хоризонтално изместване на двете му страни. Две литосферни плочи се движеха една по отношение на друга “, изясни специалистът.

 

Сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер раздруса Югоизточна Турция, като съгласно президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 година насам. Съобщава се и за опустошения в няколко района на Сирия, а земетресения са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите оповестяват, че интервенциите в огромното турско нефтено пристанище Джейхан са прекратени заради земетресението.

В Сирия пък е прекратена работата на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.

 

Припомняме, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че броят на жертвите в резултат на мощните земетресения в Турция надвиши 3,4 хиляди души, а повече от 20 500 са ранени. 

Той подчертава, че броят на жертвите е нараснал до 3419 души, 20 534 са ранените и уточни, че в този момент времето пречи на доставянето на помощи в засегнатите райони. 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР