Земетресението, регистрирано в Румъния, е било леко усетено във Видин,

...
Земетресението, регистрирано в Румъния, е било леко усетено във Видин,
Коментари Харесай

Земетресението в Румъния е най-силното за последните две години

Земетресението, записано в Румъния, е било леко усетено във Видин, София, Враца, Монтана . Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от дейната зона Вранча, заяви дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география - Българска академия на науките.

Земетресението беше с магнитуд 5,2 по Рихтер , сочат данните на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

То няма връзка с опустошителното земетресение в Турция , тъй като става дума за разнообразни разломи без директна връзка сред тях, прецизираха от Института.
 
 НИГГГ-БАН НИГГГ-БАН

Земетресението е най-силното в Румъния за последните две години . В региона, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този тип естествени феномени са необичайност .

" Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро обвързван със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море . Той няма задоволително сила, с цел да провокира огромни трусове, само че е допустимо да има вторични земетресения ", разяснява шефът на румънския геофизичен институт Константин Йонеску пред Диджи24.

Поводи за безпокойствие няма и съгласно почетния шеф на Националния институт по геофизика Георге Мармуряну. " Едва към 2040 година ще бъде допустимо мощно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в Румъния ", разяснява той, представен от в. " Евениментул зилей ". Експертът прецизира, че земетресенията в Олтения не оказват въздействие върху сеизмичната зона Вранча.

За момен та няма постъпили молби за помощ от потърпевши жители , нито информация за нанесени материални вреди, оповестяват от Института за незабавни обстановки на окръг Горж. Не е постъпвал и нито един сигнал на незабавния телефон 112, осведомят от Департамента за изключителни обстановки. Въпреки това по места превантивно са изпратени обследващи задачи, с цел да разпознават вероятни проблеми.

" Беше мощен трус за няколко секунди. Чувствах се ужасно и необичайно на фона на случилото се в Турция ", " Креслото се реалокира с мен ", " Леглото и вратите на дрешника вибрираха ", " Видях по какъв начин библиотеката се движи ", споделят пред уеб страницата Зиаре поданици на Сибиу и Хунедоара, които са усетили земетресението. “Доста се уплаших. Бях в кабинета си, когато разтресе ”, показа пред Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер беше записано на дълбочина 15 км в региона Отения, окръг Горж в 16:58 ч. Двадесет минути по-късно в същия регион и със същата дълбочина последва второстепенен трус от 3 по Рихтер.

Най-силното земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година във Вранча , напомня в. " Адевърул ". Земетресението продължава под минута, само че жертвите са над 1500. Най-големи тогава са вредите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две здания в столицата са изцяло разрушени, други 130 са съществено развалени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените - 11 300.

Вранча е най-активната сеизмична зона в Румъния . Трусът от 1977 година е бил на дълбочина към 100 километра, а ударната вълна е усетена на Балканите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР