Земетресение с магнитуд от 3,6 по Рихтер е регистрирано край

...
Земетресение с магнитуд от 3,6 по Рихтер е регистрирано край
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 10.03.2023 г.

Земетресение с магнитуд от 3,6 по Рихтер е записано край Димитровград в 10:15 ч. То е било на дълбочина от 13 км, демонстрират данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. Трусът е с епицентър на 210 км от София и е усетен в региона на Димитровград, Хасково и Стара Загора. 10 минути по-късно е имало второстепенен трус от 2,8 по Рихтер, а 15 минути след него - подобен от 2,2.

==============================

Обновяват маркировката на пешеходните пътеки в Пловдив. Със леден пулверизатор пластик тази нощ са боядисани зебрите при кръстовището сред улиците „ Богомил “ и „ Иларион Макариополски “. Предстои освежаването и на другите пешеходни пътеки по ул. „ Богомил “ в сектора от бул. „ Източен “ до ул. „ Петко Д. Петков ". От администрацията са изготвили лист на всички пешеходни пътеки в града, върху които би трябвало да се постави нова маркировка. Изпълнението ще стартира при по-топло време.

Кръстовището на бул. „ Александър Стамболийски “ с ул. „ Димитър Талев “ в Пловдив остава затворено за пътни транспортни средства до 10 април, осведомят от Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “. Заради построяването на южния обходен колектор по огромния план на ВиК придвижването там беше спряно на 10 февруари. Временната организация на придвижването се удължава, тъй като при строително-монтажните работи на обекта са прекратени подземни връзки, свързани със светофарите, уличното осветяване и операторите на редица услуги. До 10 април цялата подземна инфраструктура би трябвало да бъде възобновена. До приключването на строителните действия към кръстовището остават в действие и краткотрайните направления на рейсовете по линии №1 и 7 от градския превоз.

===============================

Осем души са арестувани, формирани са 10 досъдебни производства и преписки след акция на полицията, извършена в Пазарджишко. Проверките са били ориентирани против притежанието и разпространяването на опиати, битовата престъпност и сигурността на придвижване по пътищата. Във Велинград в жилището на 31-годишен наркодилър униформените са разкрили друга по тип и количество дрога, измежду които съвсем половин кг марихуана и 2 гр. кокаин. Намерени са и парични суми в лв., евро, щатски долари и английски паунди на обща стойност от към 5000 лв.. В къща в село Алеко Константиново, населявана от различен 19-годишен наркопласьор служителите на реда са разкрили и иззели 26 полиетиленови топчета с марихуана - общо 152 грама. В Панагюрище пред входа на болнично заведение с опиати е заловен и 25-годишен мъж от севлиевското село Аганово. Пазарджишките криминалисти са разкрили и 39-годишен причинител на взломна кражба от необитаема къща в село Пищигово. Възползвайки се от отсъствието на притежателите, той отмъкнал два тв приемника. 4 бързи производства са формирани по отношение на пияни и дрогирани водачи, като двама от тях управлявали нерегистрирани коли.

=================================

Роди се първото бебе за тази година благодарение на Общинския фонд „ Инвитро “ в Смолян. Фондът подкрепя финансово двойки с репродуктивни проблеми. Семейството е от родопския град. От 2015-та до края на 2022-ра година непрекъснатата комисия в общината е отпуснала общо 33 500 лева на 24 фамилии. Програмата продължава и през 2023-та година, като нуждаещите се могат да подадат документи за подкрепяне до 30 април. След това молби ще се преглеждат след 31 август, а третата дата е 30 ноември. Подробности за кандидатстване са оповестени на уеб страницата на община Смолян.

==============================

Първата солна стая в общинско детско заведение в Пловдив бе открита в детска градина „ Кремена ” в регион „ Тракия ”. В солната стая се прави профилактика против сезонните вирусни инфекции, стабилизира се имунната система на децата. Тя оказва помощ при астма, респираторни, кожни болести, алергии и други. За празничното разкриване на солната стая малчуганите бяха подготвили богата музикално-танцова стратегия.

================================

Динозаври, които се движат, мигат, дишат и ръмжат са най-новите попълнения на Природонаучния музей в Пловдив. Колекцията от аниматроник модели на музея към този момент е попълнена със 7-метров тиранозавър Рекс, трицератопс, 4-метров птеродактил и стегозавър.

===============================

Пушката на Капитан Петко челник ще стане част от непрекъснатата експозиция на Историческия музей в Смолян. Това става факт с помощта на оповестената през есента дарителска акция за закупуване на профилирана витрина, която съумя да събере нужните средства, заяви пред Дарик шефът на институцията Валентина Василева. В момента се създава витрината и до месец тя ще бъде доставена и инсталирана в музея.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР