Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси Тайван

...
Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси Тайван
Коментари Харесай

Мощно земетресение и предупреждение за цунами в Тайван

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер раздруса Тайван в сряда. Има минимум една жертва, а десетки са ранени. Издадено бе предизвестие за цунами за Южна Япония и Филипините.

Трусът е най-силният, блъснал острова от най-малко 25 години насам, предава Ройтерс. Епицентърът е бил в планинския кръг Хуалиен на дълбочина 15,5 км.

Повече от 50 са ранените в този региона. Пожарната работа на Тайван заяви, че починалият човек евентуално е бил сплескан до гибел от падащи камъни.

Най-малко 26 здания са се срутили, повече от половината в Хуалиен, като към 20 души са блокирани. Спасителната работа продължава.

Снимка: Reuters

Тайванските телевизионни станции демонстрираха фрагменти на разрушени здания. Земетресението е блъснало крайбрежието към 8 сутринта, до момента в който хората отиваха на работа и учебно заведение.

„ Беше доста мощно. Имаше възприятието, че къщата ще се събори “, сподели 60-годишният чиновник в болничното заведение в Тайпе Чанг Ю-Лин.

Японската метеорологична организация заяви, че няколко дребни талази цунами са достигнали елементи от южната префектура Окинава и по-късно намали предходното предизвестие за цунами до целесъобразно.

Снимка: Reuters

Филипинската сеизмологична организация също издаде предизвестие за жителите в крайбрежните региони на няколко провинции, призовавайки ги да се изтеглят на по-високи места.

Тайван също издаде предизвестие за цунами, само че не заяви за вреди. По-късно от Тихоокеанския център за предизвестие за цунами в Хавай споделиха, че рискът от разрушителни талази е минал.

Досега са регистрирани повече от 25 вторични труса, съгласно централната метеорологична администрация на Тайван. Трусовете към момента могат да се усетят в Тайпе, сподели очевидец на Ройтерс.

Китайските държавни медии оповестиха, че земетресението е било усетено в китайската провинция Фудзиен, а съгласно различен очевидец на Ройтерс – и в Шанхай.

Градската администрация на Тайпе съобщи, че не е получила никакви известия за огромни вреди.  Според електрическия оператор Taipower обаче повече от 87 000 семейства в Тайван към момента са без ток.

Двете атомни електроцентрали на Тайван не са били наранени от земетресението.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР