Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер (според други

...
Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер (според други
Коментари Харесай

12 са вече жертвите от опустошителното земетресение в Турция

Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер (според други оценки 7.0 –ред)е станало край крайбрежията на област Сеферихисар в западната провинция Измир, оповестява Органът за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД). То е станало в Егейско море на дълбочина 16,5 километра, само че е усетено в третия по величина град в Турция - Измир и чак до Истанбул на север, написа турското англоезично издание Daily Sabah.

АФАД разгласи, че 12 души са починали, а над 400 други са ранени. Екипите работят за избавяне на оживелите от руините на 12 здания.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер показа пред кореспонденти, че четири здания са изцяло разрушени при земетресението, а 70 души са избавени от руините. Той добави, че един от смъртните случаи се дължи на удавяне поради мини-цунамито.

Професор Халук Йозенер, началник на Института за проучване на земетресенията в Обсерваторията на университета „ Божазичи”, съобщи на конференция в Истанбул в петък, че след земетресението, траяло повече от 15 секунди, е имало 19 вторични труса сред 3,3 и 4,8 по скалата на Рихтер. Той също по този начин сподели, че по време на труса се е раздрала разломна линия с дължина от 30 до 40 километра.

Малко след земетресението президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че всички държавни институти са мобилизирани, с цел да оказват помощ на Измир.

Ние заставаме с всички наши жители, наранени от земетресението, с всички вероятни средства. Всички наши институти и министри са мобилизирани, сподели той, представен от "Фокус ".

Телевизионни фрагменти и видеоклипове, циркулиращи в обществените медии, демонстрират по какъв начин хората обезверено отстраняват отломките на някои срутени здания, с цел да стигнат до хората, попаднали под руините.

Хората в Измир и прилежащите провинции бяха предизвестени от АФАД да стоят надалеч от домовете си, в случай че има забележими повреди по постройките. Кадри от района демонстрират и малко цунами, изключително мощно в крайбрежния град Шъджак в Сеферихисар.

Земетресението е усетено и на източните гръцки острови и даже в гръцката столица Атина. Момче и момиче бяха доказани за починали откакто бяха открити в безсъзнание в регион, където се е срутила стена покрай град Вати на остров Самос.

Гръцките медии оповестиха, че жителите на Самос и други острови са избягали от домовете си, Трусът е усетен и в България. Гръцкият сеизмолог Ефтимиос Лекас съобщи пред гръцката държавна телевизия ERT, че към момента е прекомерно рано да се каже дали това е главното земетресение, макар че сподели, че е евентуално да е по този начин.

Това е събитие, което се развива, сподели Лекас и добави, че в някои елементи на Самос са докладвани вреди.

Издадено е било предизвестие за цунами, на жителите на региона на Самос е казано да стоят надалеч от бреговата линия. Морската вода се издигна над дока в основното пристанище на Самос и наводни улицата. Областният шеф на района Янис Стамулис съобщи, че на острова няма известия за ранени. На жителите също е казано да стоят надалеч от постройките, защото вторичните земетресения не престават да раздрусват региона.

Последното огромно земетресение, което удари Измир, беше през октомври 2005 година с епицентър покрай Сеферихисар. Тогава три трусове с магнитуд 5,7 и 5,9 за четири дни раздрусаха града и близкия Айдън, без огромни вреди, до момента в който двама души починаха от инфаркт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР