Земетресение с магнитуд 4,9 разтърси рано днес остров Лесбос в

...
Земетресение с магнитуд 4,9 разтърси рано днес остров Лесбос в
Коментари Харесай

Земетресение разтърси популярен сред туристите остров в Егейско море

Земетресение с магнитуд 4,9 раздруса рано през днешния ден остров Лесбос в източната част на Егейско море и провокира скални сривания и незначителни вреди на остарели къщи, оповестява в. " Катимерини “, представен от Българска телеграфна агенция. Земетресението е станало няколко минути преди 4 часа през днешния ден. Последвали са вторични земетресения, от които най-силният е бил с магнитуд 4,6 към 9 часа сутринта.

Епицентърът на трусовете е бил на към 17 км под повърхността наоколо до известното измежду туристите село Моливос в северната част на остров Лесбос, осведоми ДПА.

Гръцки сеизмолози предизвестиха, че това може да не е главният трус.

" Трябва да бъдем малко по-внимателни, тъй като разломът, провокирал днешните трусове, е покрай по-големия разлом Агия Параскеви, който минава през острова от единия до другия край ", сподели професорът по сеизмология и шеф на Атинския институт по геодинамика Акис Целентис пред държавната осведомителна организация АНА-МПА.

" Не сме 100 % сигурни, че това е главното земетресение и за момента е мъчно да се твърди сходно нещо ", съобщи Целентис.

Неговото мнение бе споделено от сеизмолога Герасимос Пападопулос, който съобщи пред канал ANT1, че " е прекомерно рано да се реши дали това земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер е било главното ". 

" Земетресението е динамично събитие, всяка по-малка осцилация, която се прибавя, ни оказва помощ да оценим обстановката ", добави той.

Освен свличането на скални маси от скатовете на планините, са регистрирани незначителни вреди по къщи в селата Пелопи и Моливос, както и по пътната мрежа в региона. Църквата Агия Триада в село Стипси също е претърпяла незначителни вреди, осведоми " Катимерини “. 

Кметът на западната част на Лесбос Таксиархис Верос съобщи, че комитетът за оценка на сеизмичния риск ще се събере през идващите няколко часа, с цел да разиска обстановката и да даде спомагателна информация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР