Земетресение от 5,8 по Рихтер беше регистрирано в сряда край

...
Земетресение от 5,8 по Рихтер беше регистрирано в сряда край
Коментари Харесай

Силно земетресение изпревари ракетите на Ким Чен Ун и удари остров с огромни военни бази на САЩ в Тихия океан

Земетресение от 5,8 по Рихтер беше записано в сряда край брега на остров Гуам в западната част на Тихия океан, предадоха информационните организации.

Според Европейския и средиземноморски сеизмологичен център, епицентърът на труса е бил на 82 км на запад от острова, който е притежание на Съединени американски щати. Огнището е на дълбочина 143 км.

Не са оповестява за опустошения и потърпевши, както и заплаха от цунами.

Гуам е най-южният, най-големият и най-гостоприемният от островите на Марианския архипелаг. Югозападно от него се намира фамозната Марианска котловина – най-дълбоката точка на международния океан (11 022 м). Територията му е едвам 550 кв. км, само че е мост сред Съединени американски щати и Азия.

Островът е открит през 1521 година от португалския мореплавател Фернанду Магелан при първото му околосветско пътешестване. Окупиран е от Испания през 1526 година Става американска колония в сходство с Парижкия контракт от 1898 година, който поставя завършек на войната сред Съединени американски щати и Испания. Япония нахлува в Гуам през декември 1941 година единствено 3 дни след бомбардировката на Пърл Харбър и е отблъсната през юли 1944 година До края на войната остава значима авиационна и военноморска база на Съединени американски щати, от която се правят офанзивите против Япония.

Стратегическото значение на Гуам се дефинира от военните бази на острова, които заемат една трета от територията му. Разположен на 2600 км източно от Филипините, основният от Марианските острови е аванпост на американската войска в района, заради което е непрекъснато на прицела на заканите на Ким Чен Ун за ракетен удар.

САЩ са разположили 6000 бойци в авиобазата " Андерсен " и военноморската си база - една от трите в тази част на света, където могат да дебаркират самолетоносачи. От Гуам са изхвърчали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.) Оттук е трябвало да излети и самолетът, пуснал атомната бомба над Хирошима, само че командването се отказало от този вид.

Северната част на Гуам е най-слабо обитаема, тъй като там е ситуирана американската военновъздушна база. В тази по-слабо посещавана част обаче се намира най-красивият локален плаж – Ритидиан бийч.

Островът има статут на проведена неприсъединена от Съединени американски щати територия, по сходство на Пуерто Рико и американските Вирджински острови. 162 000-те поданици, 40% от които са представители на коренното население чаморо, са жители на Съединени американски щати, само че с лимитирани права.

Те не могат да вземат участие в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласоподава по законопроекти. Част от локалното население упорства да се организира референдум за самоопределение - искане, което е отхвърляно от американското федерално правораздаване. Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 година Административен център е столицата Хагатна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР