Земеделците са застрашени от загуба на реколтите си, но популистите

...
Земеделците са застрашени от загуба на реколтите си, но популистите
Коментари Харесай

Кризата с новия коронавирус разпалва напрежения за мигрантския труд в Европа

Земеделците са застрашени от загуба на реколтите си, само че популистите се стремят да експлоатират страховете, че чужденци ще вземат работата на локалните хора, написа английският вестник " Гардиън ".

От Ирландия до Италия и от Германия до Румъния порастват напреженията по въпроса дали служащи мигранти би трябвало да прекосяват границите за бране на земеделска продукция и в случай че да, какъв брой и при какви условия.

Приемащите страни се раздират сред страха от загуба на реколти, страха от внасяне на болест и съществуващия отпреди пандемията боязън от чужденци, които вземат работата на локалните поданици. Популистите усещат плодородни благоприятни условия в конюнктура на утежняване на стопанската система, което втвърдява политическите линии на конфликти, написа вестникът.

Този боязън е двупосочен. Мигрантите се боят от употреба и несъответстващи защитни ограничения против новия ковид, поради които да се заразят и да пренесат заболяването вкъщи и по този начин евентуално да подронят относителния триумф на източноевропейските страни да удължат разпространяването на вируса, прибавя вестникът, който измежду образците си загатва случай с български служащи.

Ирландия от дълго време се гордее с гостоприемството си към задграничните служащи, само че един спор от предишния месец изложи на показ съществуващи напрежения. Премиерът Лио Варадкар разкритикува плодовата компания " Кийлингс " от Дъблин, че е докарала със самолетни полети 189 българи да берат ягоди и прикани да се преразгледат разпоредбите за отбрана на изключителното състояние в Ирландия. Варадкар не загатна, че броени седмици преди този момент се беше включил към апела на останалите водачи от Европейски Съюз да се запазят правата за секване на граници на земеделските служащи, отбелязва " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР