Земеделци, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството,

...
Земеделци, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството,
Коментари Харесай

С викове оставка. Земеделците, недоволни от споразумението, блокираха центъра на София

Земеделци, които не са съгласни с подписаното съглашение с държавното управление, блокираха центъра на София във вторник. Те стачкуваха пред постройката на Министерския съвет с претенции за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев и среща с премиера Николай Денков .

Това се случва ден откакто друга част от представителите на бранша за погашение на обезщетения поради следствията от войната в Украйна, както и за законодателни промени.

То планува стопанствата да получат подкрепяне според от размера си, като най-малките да получат по 20 лв. на декар, междинните по повърхност - да получат по 20 лв. на декар, а най-големите - по 5 лв. на декар.

Друга част от земеделците от секторите, разнообразни от зърнопроизводители - да вземем за пример мляко, месо, плодове и зеленчуци - обаче не са съгласни да бъдат подкрепени по този метод. Те желаят общо 432 млн. лв. по украинската помощ вместо обещаните 150 млн. лв. ., както и ставка от 20 лв. на декар без значение какъв брой е огромно стопанството.
 Протестът във вторник пред постройката на Министерския съвет
Във вторник те повториха настояванията си и пред постройката на Министерския съвет.

Протестиращите скандираха " Оставка " на земеделския министър Кирил Вътев и носеха голям брой плакати с това свое искане, видя кореспондент на Свободна Европа.

" Този министър ни загроби ", сподели един от присъстващите, животновъд от Карловско. По думите му помощите, избрани предходната година, се бавят.
 Протестиращите разляха мляко пред постройката на някогашния Партиен дом.
Към края на митинга четирима представители на недоволните внесоха декларация със своите претенции в Министерския съвет, като споделиха, че желаят среща в премиера Николай Денков. По това време той беше на посещаване във водноелектрическа централа ПАВЕЦ " Белмекен ".

Ден по-рано, след подписването на съглашението с другата част от земеделците, Денков сподели, че всички претенции и на втората група протестиращи са покрити в документа.

В понеделник това съглашение беше подписано от представители на няколко десетки асоциации от сектора, измежду които Националната асоциация на зърнопроизводителите , Българската земеделска камара , Националната овцевъдна и козевъдна асоциация . Те прекратиха митингите си.

От другата страна са 26 организации, измежду които Асоциацията на земеделските производители в България , ръководена от някогашния министър на земеделието Венцислав Върбанов, Асоциацията на млекопреработвателите в България , Националния съюз на градинарите в България . Те отхвърлиха предложенията на държавното управление и оповестиха протестни акции в цялата страна и за сряда.

Демонстрациите идват единствено месеци откакто в с сходни претенции. Преди това през септември отново след митинги на 63 млн. лв. на Държавен фонд " Земеделие " за 2023 година, удължение на възбраната за импорт на украински слънчоглед до привършване на наличните количества, погашение до 6 октомври на 150 млн. лева дотации поради отрицателното въздействие на войната в Украйна и други.

Тогава също митингът се разцепи, като животновъди и зеленчукопроизводители се възпротивиха на разпределението на помощите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР