Земеделският министър Иван Иванов и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че

...
Земеделският министър Иван Иванов и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че
Коментари Харесай

Ще има ли паника на пазара на зърно? Коментира бивш министър

Земеделският министър Иван Иванов и вицепремиерът Асен Василев оповестиха, че зърното в страната ни стига за две години напред. Според зърнопроизводителите обаче страната го изкупува и постанова неофициална възбрана върху износа му, до момента в който не бъде обезпечено задоволително количество за изхранване на популацията.

Със възбраната за експорт на пшеница България нарушава главните правила на Европейски Съюз - свободното придвижване на артикули и хора. От това може да последват наказания, предизвести в изявление за Българска национална телевизия някогашният аграрни министър Мирослав Найденов.

Според него изкупуването на зърното за идващите две години ще сътвори суматоха на един добре контролиран пазар.

" Чух министъра (Асен Василев - бел.ред.) да споделя, че септември може да останем без зърно. Няма по какъв начин, тъй като новата годишна продукция стартира малко преди този момент и при всички случаи зърно ще имаме. България създава доста повече в сравнение с й е належащо ", съобщи Найденов.

Дори и държавното управление да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, защото в държавния запас няма задоволително огромно помещение, акцентира той.

" Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с големи количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, до момента в който има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в региона и оставят към 1/3 от количеството ", сподели Мирослав Найденов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР