Земеделските производители остават без подпомагане по мярката заради война в

...
Земеделските производители остават без подпомагане по мярката заради война в
Коментари Харесай

Депутатите оставиха земеделците без подпомагане заради войната в Украйна през 2024 г.

Земеделските производители остават без подкрепяне по мярката поради война в Украйна, взеха решение народните представители. Предложението да бъдат обезпечени 442 млн. лева по мярката за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за компенсиране на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа „ за “, 63 – „ срещу “ и 62 – „ въздържал се “.

Иван Иванов, някогашен министър на земеделието, показа предлагането на Българска социалистическа партия за обезпечаване на средствата по мярката и през 2024 година, като означи, че със започването на войната в Украйна Европейска комисия към този момент на два пъти позволява страните членки да подкрепят своите аграрни производители с национални средства за превъзмогване на нездравословните последици от войната в Украйна.

“За тази година и за предходната година размерите бяха извънредно съществени и те значително оставиха бранша витален ”, уточни той.  “За първи път в бюджет 2024 година сходна държавна помощ няма. Всички аграрни производители сега са извънредно обезпокоени, войната в Украйна продължава, не се знае по какъв начин това ще се отрази в допълнение на цените на торове, препарати и надлежно е обикновено и разумно в тази обстановка Народно събрание да застане зад нашите аграрни производители ”, моли депутатът.

“Парите за земеделците са с 500 млн. лева повече от тези, които получиха през 2023 година,  сподели министър Асен Василев в отговор на предложение, направено от „ Българска социалистическа партия за България “, за национални ограничения за поддръжка на земеделските производители по отношение на войната в Украйна.

“Неравнопоставеността на стопаните в общия пазар на Европейски Съюз и неприлагането на стандартите за земеделско произвеждане от страна на стопаните от Украйна са главните аргументи за проблемите с пазара и ликвидността в земеделския бранш в България. Тези стандарти подсигуряват най – безвредната храна на пазара в Европейски Съюз, само че и най – висока себестойност ”, съобщи Десислава Танева по време на дебата на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

“Тежката ликвидна рецесия и индикаторите на спад в производствата, които не сме имали от 2007 година до в този момент са подбудени от ранната либерализация на търговията със селакостопански артикули от Украйна поради войната там като израз на поддръжка ”, добавя Танева.

“Според Годишния поземлен отчет понижението на млечните стопанства варират от 20 до 37 % по-малко по отношение на миналата година. Очакванията са този тренд да продължи и през идната година. Затова, с цел да запазим бранша са нужни 442 млн. лева, които са за оптималния бюджет по краткотрайната мярка за Украйна, инструмент, който Европейска комисия удължи до юни 2024 година. Тезата и числата на МФ са правилни, само че единствено на доктрина, тъй като Стратегическият проект за първи път влезе в действие тази година. Подадени са заявки за заплащане единствено по Първи дирек, а средствата от МФ за национално съфинансиране е осносвно по Втори дирек. Това по – високо национално съфинансиране, което оферират от МФ касае капиталови ограничения въз основа, на които ще се покачва конкурентоспособността. Тук става въпрос за всички аграрни стопани, чийто числа демонстрират понижение на размерите и на броя на стопанствата. Те би трябвало да се поддържат, като се резервира директното подкрепяне за ликвидността, както бе и през 2023 година ”, разяснява още Танева.

“Тази поддръжка от 440 млн. няма нищо общо със Стратегическия проект, по тази причина би трябвало да се помогне на стопаните ни в този временен интервал. За съжаления финансовият министър не се съгласи с тезите за нуждата от поддръжка на ликвидността, ползвайки наличния инструмент на Европейска комисия до юни 2024 година Гласувах ЗА предлагането за поддръжка с спомагателни 440 млн лева, само че за жалост то не събра задоволително гласове, с цел да се одобри ”, написа Танева в профила си във фейсбук.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР