Земеделските производители могат да бъдат спокойни, че през новия поливен

...
Земеделските производители могат да бъдат спокойни, че през новия поливен
Коментари Харесай

Инж. Пламен Иванов: Вода за напояване ще има, а дежурни екипи ще следят за състоянието на съоръженията

Земеделските производители могат да бъдат спокойни, че през новия поливен сезон ще бъдат обезпечени нужните количества вода за напояване. Това съобщи по време на среща със земеделци в с. Зимница инж. Пламен Иванов, шеф на „ Напоителни системи – клон Средна Тунджа “. Създаден е график за планов ремонт на оборудванията. През януари и февруари ще се извършат всички действия, а през март ще бъде тествана системата.

По време на срещата, земеделските стопани оповестиха, че през последните две години, поради нередовно подаване на вода се е наложило понижаване на поливните площи.
„ За миналите две години се постановяваше сами да купуваме елементи, планки, хидранти, болтове, с цел да се ремонтират авариралите сектори. Вода имаше единствено от понеделник до петък. Бяха доста тежки две години “, разясниха земеделците.

Създадени са екипи, които ще реагират навреме на всички сигнали и повреди на територията на „ Напоителни системи – клон Средна Тунджа “, съобщи Пламен Иванов и добави, че следва да бъде почистено от наноси изравнителното оборудване в региона на Зимница. Вече е почистено коритото на река Тунджа преди яз Бинкос. В землището на Младово и Крушаре са възобновени и почистени секторите за аграрни производители, които ще поливат с поливна техника Пивот и ИДЛ. Работи се по отводнителните канали.

Инж. Иванов прикани стопаните да изготвят заявките си и подпишат договорите си за напояване по-рано, с цел да се изготви график и да се заложат нужните количества вода. „ През миналия поливен сезон поливните площи общо за ХТУ Стралджа и Зимница са били 8082.35 дка. От тях с трайни насаждения – 89,6 дка, царевица – 6515 дка, зеленчуци – 973,35 дка и други култури – 504,40 дка “, сподели още Пламен Иванов. Той увери стопаните, че цената на водата за напояване и през новия сезон остава без смяна. Остава и държавната помощ, която ще се компенсират до 80% от направените разноски за напояване, добави шефът на Напоителни системи. „ Вода за напояване има задоволително. Язовир „ Жребчево “ сега повишава равнището си. Обемът му към днешна дата е 176 188 000 м3. През поливния сезон равнищата му се наблюдават по всички пунктове “, изясни Пламен Иванов. Такава работна среща в Зимница ще се организира и преди началото на новия поливен сезон.

„ Помпената станция на Зимница не работи, по тази причина през новия поливен сезон ще се оправим с гравитачно напояване. Ремонтът на Помпената станция в Зимница беше част от обектите по ПВУ. „ В първичния вид на НПВУ бяха заложени средства за цялостна рехабилитация на „ Напоителни системи “, в това число инфраструктура за напояване, ОПВВВ и язовири – общо 245 обекта. Бяха готови планове за рехабилитация на 24 съществени напоителни канала. Това беше единствената опция за възобновяване на напоителната система в страната. След намаляването на средствата и обектите по плана, станцията в Зимница няма да се ремонтира “, сподели Пламен Иванов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР