Зеленски настоява за спешни преговори между двете правителства за деблокиране

...
Зеленски настоява за спешни преговори между двете правителства за деблокиране
Коментари Харесай

Полша и Украйна не могат да се разберат, напрежението ескалира

Зеленски упорства за незабавни договаряния сред двете държавни управления за деблокиране на границата
Украинският президент Володимир Зеленски прикани в сряда за незабавни договаряния сред неговото държавно управление и полския президент Анджей Дуда, премиера Доналд Туск и Европейския съюз за разрешаване на казуса с блокадата на полско-украинската граница от ядосани полски фермери, като съобщи, че единствено Москва печели от това напрежение, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се базира Българска телеграфна агенция.

" Помолих нашето държавно управление да отиде на границата сред нашите две страни допустимо най-скоро, до 24 февруари (навършването на втората годишнина от началото на съветската инвазия - бел. ред.) ", сподели украинският президент във видеообръщение, като помоли полския министър-председател Доналд Туск да направи същото.

" Само Москва е щастлива " от това напрежение сред двете съюзнически страни, уточни Зеленски и добави, че Киев е подготвен за намирането на прагматично решение.
След водачите, гневът си изливат полските фермери
Полските фермери започнаха във вторник нова вълна от митинги, като блокираха доста пътища в страната и гранични пунктове с Украйна, недоволни от европейската селскостопанска политика, от Зелената договорка на Европейски Съюз, която им постанова нови условия, до момента в който зърно и други селскостопански артикули от Украйна, които се създават по-евтино без да подлежат на същите условия, се позволяват на пазара.

Тези нови митинги избухнаха единствено няколко седмици след края на сходна обсада на границата с Украйна от полски водачи на камиони, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Ние, фермерите от цяла Полша, бяхме първите, които протегнахме другарска ръка и казахме добре пристигнали на нашите братя от Украйна. И в този момент сме ощетени от тях ", сподели Роман Кондров от самодейността " Измаменото село " пред радио РМФ (RMF FM).

Видеоклип в обществените медии, излъчен по украинската социална телевизия във вторник, сподели по какъв начин фермери разтоварват царевица от няколко товарни вагона от Украйна, до момента в който пеят полския народен химн. Полицията отдели част от региона и прикани стачкуващите да освободят релсовия път. Общо на граничния пункт е имало към 40 украински вагона, пренасящи селскостопански артикули. 

По време на проява във вторник фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: " Путин, възвърне реда в Украйна, Брюксел и нашето държавно управление ", развявайки знаме на Съветския съюз.

Снимката на транспаранта беше публикувана в обществените мрежи, което провокира остра реакция от страна на Киев.
Украйна и Полша
Украйна, която в миналото е била наричана " житницата на Европа ", претърпя разтърсвания в селскостопанския си бранш поради съветската инвазия, като доста от пунктовете за експорт в Черно море бяха блокирани, а земеделските земи станаха неизползваеми поради боевете, означи Агенция Франс Прес.

Полша от своя страна е един от най-големите поддръжници на Украйна от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година, само че през последните месеци връзките им се утежниха поради търговски разногласия.

Министерството на външните работи в Киев към този момент прикани Варшава да спре блокадите и да предприеме дейности против " антиукраинската изразителност ".

Варшава пък означи " с огромно безпокойствие появяването на антиукраински лозунги и други, възхваляващи Владимир Путин и войната, която той води, по време на неотдавнашните блокади на земеделските производители ". В изказване на полското външно министерство се акцентира, че сходни дейности основават " неприятен имидж на Полша ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР