Зелено вкъщи: Фикус и потос виреят при оскъдна светлина. Не

...
Зелено вкъщи: Фикус и потос виреят при оскъдна светлина. Не
Коментари Харесай

Зелено вкъщи: Фикус и потос виреят при оскъдна светлина


Зелено у дома: Фикус и потос виреят при нищожна светлина. Не забравяйте да завъртате постоянно саксията. Всички обичат стайните растения, тъй като те трансформират къщата в дом.
Но мнозина у нас не разполагат с положително осветяване във всяка стая. Често това, което имаме, са няколко мрачни северни прозореца. Всеки обича южното ревю, само че не всеки има такова в дома си.

Това обаче не значи, че би трябвало да се откажете изцяло да отглеждате стайни растения. Има такива, които не обичат мощно осветените южни прозорци и виреят добре даже в северна мрачна стая.

Такова растение е да вземем за пример сансевиерата, или змийското растение. Всеки го е виждал, когато е ходел на посетители, или самичък го отглежда в дома си. Някои го считат малко за демоде и даже го назовават „ бабешко растение “. Но даже да е по този начин, дано имаме поради, че бабите ни не са разполагали в домовете си със модерни изобретения като фитолампи или овлажнители за въздух и са отглеждали такива стайни растения, каквито им разрешават изискванията.

Сансевиерата е идеалното растение за мрачни стаи. Тя отлично ще се усеща на северен прозорец без никаква директна слънчева светлина.

Драцената също е растение, което се усеща добре в мрачна стая. Някои я назовават „ салонна палма “. Ако сте решили обаче да я отглеждате, би трябвало да имате поради, че нейните листа падат доста повече от което и да е друго стайно растение. Това не трябва да ви тревожи, стига драцената да пуска нови млади листа на върха.

За разлика от другите растения, които можем да отглеждаме в мрачни стаи, драцената има потребност от малко повече мокрота – както на почвата, по този начин и на въздуха. Гледайте да не я преполивате, само че и да не оставяте почвата напълно да изсъхне.

Сребърният потос е друго растение, което вирее добре при нищожна светлина. Подобно на змийското растение, и потосът няма потребност от прекомерно доста вода. Между поливките почвата би трябвало да е изцяло изсъхнала.

Фикусът – това общоизвестно растение, което беше издигнато в фетиш от социалистическата стопанка, също може да вирее в стая с малко осветяване. Но има една забележка – при такива условия той ще се издължи. Разстоянието сред обособените възли на листата ще стане по-голямо, а самите листа ще порастват по-големи в опит да доближат до повече светлина.

Когато приказваме за нищожна светлина, имаме поради освен северните прозорци. Такъв проблем има и с тези с ревю на запад или изток, изключително когато живеете в град и близките здания ги засенчват.

Растенията, отглеждани при нищожна светлина, няма да ви зарадват с обилни цветове. В такива условия няма по какъв начин да виреят африкански виолетки, каланхое, а още по-малко орхидея. Ако очаквате, че такива растения ще ви зарадват с красиви цветове, когато ги сложите на северен прозорец, ще бъдете разочаровани.

Пъстрите листа също не се получават при неприятно осветяване. Те имат потребност от светлина, с цел да поддържат шарката си. При нищожно осветяване шарката избледнява. И листата стават в един цвят.

Когато отглеждате стайни растения при нищожна светлина, в никакъв случай не забравяйте от време на време да завъртате саксията, тъй че всички техни елементи да се осветяват.

Друг трик, който можете да употребявате, с цел да увеличите притока на светлина, е на няколко места в стаята да поставите огледала. Ако сте сложили на лавица саксията, можете зад нея да сложите огледало, ориентирано към прозореца. Добре е също по този начин вместо плътни завеси да сложите такива, които пропущат светлина.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР