Зелените сертификати влязоха в сила, но хората са много разделени

...
Зелените сертификати влязоха в сила, но хората са много разделени
Коментари Харесай

Всеки работник и работодател могат да се договорят за дистанционна работа

Зелените документи влязоха в действие, само че хората са доста разграничени в мненията си. Едни права против други, едни свободи против едни ограничавания. В студиото на "Денят стартира " здравните и правните проблеми разясниха специалистът по трудово право от КНСБ Тодор Капитанов и юристът Христина Николова.

Дали има ограничавания, е доста противоречиво. От правна позиция към този момент ограничавания няма. Както в магазините - имаме право да влизаме, само че под изискване да носим маска. Към този стадий в заповедта са четири изискванията, под които да вървим на работа, и то в избрани места, където е наложително - лечебни центрове, онкологични центрове, приюти и надлежно хората, които наблюдават за тези ограничения, съобщи Капитанов. Той прикани работещите да не бъдат арогантни към здравето си и счита, че не би трябвало да чакаме ограниченията скоро да бъдат отпуснати.

Започнаха юридическите спекулации - дали пробата се заплаща от работещите или работодателите. Категорично по закон пробата е безвъзмезден за работещите, само че това би трябвало да бъде упоменато в заповедта на здравния министър. Ако някой шеф изисква работещ да си заплаща теста, то той е в нарушаване, добави специалистът.

Според Капитанов всеки служащ и шеф могат да се договорят за отдалечена работа, в случай че специалността разрешава това

Не съм чул кои бизнеси към момента са затворени, не знам някой бизнес да е затворил поради неспазване на коронавирус ограничения. Те изпитват усложнения поради цената на тока, само че и вероятно поради идните проби, които ще би трябвало да закупят, сподели Тодор Капитанов.

Според юрист Христина Николова има проблеми с трудовото законодателство, защото не е обяснен въпросът за личния състав в лечебните заведения, който няма да има достъп до работното си място и какъв ще е статутът им - заплатен или неплатен отпуск. Ясно е, че това ще продължи, до момента в който те не изпълнят няколкото условия в заповедта, само че не се знае кой ще му заплати интервала, в който е отхвърлен от работа, ще се води ли за трудов стаж или работодателят може да каже - ти три дни не си бил на работа по зависещи от теб аргументи, т.е., мога да те уволня дисциплинарно. Така, съгласно адв. Христова, би било нарушено конституционното право на труд на някои хора. Тя изясни още, че съгласно здравните експерти имунизираните имат по-дълъг имунитет от преболедувалите, по тази причина е друг и срокът на съответните документи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР