„Зелените коридори“ продължават да работят. Това решиха експертите от ваксинационния

...
„Зелените коридори“ продължават да работят. Това решиха експертите от ваксинационния
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID-19 продължава

„ Зелените коридори “ не престават да работят. Това взеха решение специалистите от имунизационния щаб. Избор на ваксина ще е вероятен и през електронния портал - би трябвало още от през днешния ден.

Във ВМА към този момент оповестиха, че и на следващия ден ще има зелен кулоар за имунизация.

Централизирана информация къде тъкмо не престават тези коридори към момента няма - това става по преценка на лечебните заведения, съгласно потенциала им.

Паралелно имунизация ще върви и през електронния портал, и при персоналните лекари.

В практиката на доктор Даскалова приблизително по 20-30 души на ден се записват за имунизация против COVID-19. Процесът се бави най-вече поради това, че лекарката всеки ден чака на опашка да вземе ваксини. Чакала е и през днешния ден.

Това, което отпускат, е два флакона, и надлежно изчакването на опашка може да отнеме до няколко часа. Двата флакон дневно ме устройват, само че, в случай че имам опция да ги взема едновременно, другояче се постанова да вървя всеки ден “, съобщи доктор Деница Даскалова.

До момента тя е имунизирала към 700 души. Новозаписалите се чакат за доза ден-два.

Следейки бройките в осведомителния портал, дръзвам да кажа, че те вървят доста нагоре. Това ме навежда в мисълта, че съгласно мен хората избират да си слагат имунизациите при техния доктор “, сподели още доктор Даскалова.

Избор на ваксина към този момент има и в електронния портал. За записалите се през днешния ден - над 12 хиляди души, най-ранната алтернатива е след седмица. Първата допустима дата е на 17 май.

Остават и зелените коридори - сега разполагаме с задоволително ваксини за тях, съгласно специалистите от щаба.

„ Ваксините ще бъдат повече от искащите в цяла Европа, само че може би по този начин е вярно, с цел да не поемаме риска да не доближават ваксини “, сподели доцент Ангел Кунчев.

Здравните управляващи споделиха още, че може да се стартира и с имунизирането в петата фаза.

„ Тук ще вършим имунизация и за хората в пандизите, в бежанските центрове, ще вършим по-труднодостъпни групи с преносими кабинети “, заяви Ангел Кунчев.

Системата за персоналните лекари започва идващия понеделник. В нея те ще декларират нужните им дози, часа и датата, на която ще ги вземат.

А на въпрос на bTV какво стана с обещаната осведомителна акция още при започване на имунизацията, здравният министър в оставка отговори, че управляващите са съумели да трансформират настройките на хората и към този момент не 30, а 65% от българите желаят да се ваксинират против COVID-19.

Ето и данните за хода на имунизацията. За денонощието са сложени малко над 5600 дози.

Общо към този момент са 938 хиляди, а близо 292 хиляди души са получили и втора доза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР