Зеленчуци, който не яде…“ Защо живата растителна храна е задължителна

...
Зеленчуци, който не яде…“ Защо живата растителна храна е задължителна
Коментари Харесай

Д-р Гайдурков за незаменимата сила на живата растителна храна в детското меню ♥ От Мамапедия

„ Зеленчуци, който не яде… “ Защо живата растителна храна е наложителна част от детското меню и какво е потребното деяние на сезонните зеленчуци. Плюс няколко лесни и здравословни предписания за вкусно смути.

(Видео: Мамапедия)

♥ Жива храна – сезонни зеленчуци или смути в обедното меню

Обядът в нашето здравословно меню можем да подредим по следния метод:

Винаги когато одобряваме храна, желаем да има жива храна, тъй че да има ензимни системи. Живата ензимна храна оказва помощ най-малкото за метаболизирането, за хидролизата и на другите субстанции в термично обработената храна, където към този момент няма ензимни системи. 

При основното хранене се стараем да предложим една богата сезонна салата, но тя също е по желание. През по-студените месеци природата предлага това, което е подземен – морков, ряпа, гулия, другите други кореноплодни, земна ябълка да вземем за пример. Основната ни салата може да се състои от тях – настъргани или нарязани. Когато имаме сезонни артикули, не е наложително да консумираме марули и репички. Не ги изключваме, само че когато напролет излязат свежите зелени артикули, тогава те стават част от салатата. 

Винаги се стараем да има нещо сурово на нашата маса.

Това сурово нещо може да бъде и под формата на смути, както в този момент е съвременно да се назовава. Може да го консумираме на обяд или да го изтеглим като втора закуска сутринта. В Системата на човешкото хранене посредством смутито се зареждаме с доста сурова зелена храна. 

♥ Хлорофилът – кръвта на растенията 

Като биологична система нашето тяло се нуждае от доста зелени храни. Шеговито може да кажем, че шимпанзето, което е представител на висшите примати и генетично е над 98% човек, употребява доста зелени неща - тялото ни не е доста по-различно, само че ние постоянно забравяме тази зелена съставния елемент. Забравяме, че зеленото, хлорофилът, е в действителност кръвта на растенията.

Зеленото е главният от двата пигмента на живота. Хлорофилът – за растителното царство и кръвта – за животинското и за индивида. Оказа се в действителност и друго – че хемът на хемоглобина, една съществена част на нашия червен кръвен пигмент, пигмент на живота, е непосредствен до хлорофила. 

Тоест, сякаш създанието, по този начин да се каже преповтаря един архетип по друг метод. Затова постоянно се майтапя, че зеленото в действителност е червено – пигментът на живота на растителното царство се трансформира в нашия витален пигмент – кръвта. 

Това е едно от обясненията за какво толкоз доста се нуждаем от хлорофилни, живи растения. Когато разполагаме с тях е целесъобразно те да бъдат наложителна част от нашето меню, от нашата салата или смути.  

♥ Рецепти за смути – жива ензимна храна без добавена вода

Смутито е безпрепятствено и пасирано. Идея е, че по един доста елементарен и бърз метод ние можем да внесем и да осигурим на тяло си тази жизнена, зелена, незаменима сила. 

Как подготвяме нашето смути? Тук има една специфичност, която извънредно правилно желая да подчертая. Обикновено предлаганото смути се състои от зелени артикули, добавят се плодове, доста постоянно някои прибавят вода, зехтин и сол. 

Нашият опит демонстрира следното: в случай че прибавяме вода, нарушаваме точната съразмерност на нутриенти в тази естествена система. Освен това разреждаме ензимните системи и се получава феномена на ферментация. Тоест захарите в смутито стартират да се подлагат на бактериална ферментация с формиране на газове, от време на време даже и на алкохол. 

Затова, когато вършим смути, заобикаляме да прибавяме вода. Всеки от нас може да направи този опит и да опитва едно смути без вода и едно със. Не слагаме вода, само че разреждаме – разредителят в смутито в действителност е жив фреш, прясно изцеден сок. 

Нужно е да имаме основно зеленолистни – спанак, магданоз, рукола, тученица и други зелени артикули. Изключително скъпо и вкусно става, когато добавим селъри или стъблена целина. Тя е извънредно богата на минерали и соли, от които тялото има потребност. Разреждаме с морковен сок, може и с краставичен сок, сок от селъри. Така че в системата, която получаваме, имаме напълно жива, ензимна храна. Не прибавяме вода. 

Оказва се, че смутито е вкусно, в случай че създадем нещо сходно на усета на домашната лютеница. Понякога към него прибавяме чесън, домат, и то добива усета на това, което едно време бабите наричаха „ салце “. Много пъти децата не обичат зеленото смути, тъй като стои безвкусно или блудкаво. Но в случай че го създадем във вид подобен на домашна лютеница, е извънредно питателно и прелестно. Когато главната съставния елемент от зелените е спанак, прибавяме нарязана стъблена целина, сок от селъри, морковен сок и по избор домат или чесън. Всичко това се смила в мощен блендер до равен крем. Полученото смути се понася извънредно добре и ни доставя с извънредно значими субстанции. Алкализира нашата система, дава ни микроелементите – витамини, ензими, минерали. 

Смутито може да замести дори салатата по избор. Може да бъде втора утринна закуска. Изключително скъп и целесъобразен артикул.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Cottonbro | Pexels

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР