„Зелената сделка и нисковъглеродната икономика не се отнасят само за

...
„Зелената сделка и нисковъглеродната икономика не се отнасят само за
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Преди да говорим за „Козлодуй“, трябва да знаем какво правим с „Белене“

„ Зелената договорка и нисковъглеродната стопанска система не се отнасят единствено за енергийния бранш. Става дума за въвеждането на нов вид технологии, нов вид икономическо обмисляне, нов вид мислене. България би трябвало да е на висотата на провокациите, в случай че желаеме да сме съответни на пазара “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Славчо Нейков, ръководител на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Той акцентира, че зелената договорка е обвързвана с дългогодишни цели, всъщност тя е една визия за развиването на Европейския съюз за десетилетия напред.

България ще бъде част от нисковъглеродната стопанска система, само че пътят за нейната реализация няма да бъде толкоз елементарен, колкото на нас ни се желае, уточни енергийния специалист.

„ От позиция на нисковъглеродната стопанска система България се намира като във вицовете за теорията и практиката. На доктрина е едно, а на процедура друго. От теоретична позиция България е страна-член на Европейски Съюз и като такава е част от общия метод на Европейски Съюз за нисковъглеродната стопанска система. Проблемът в Европейски Съюз е, че всички страни споделят общи цели, само че имат свои самостоятелни проблеми. България все още е в обстановка да би трябвало от една страна да отбрани в оптималната степен своя въгледобив. От друга страна, обаче, икономическият напън върху въглищата е доста мощен, нужна е доста огромна метаморфоза “, съобщи Славчо Нейков.

Според него огромните провокации пред страната ни са няколко.

„ На първо място би трябвало да сменим мисленето, тъй като сега цялата страна се е концентрирала върху въгледобива и върху проблемите, които той постанова от позиция на условията на нисковъглеродната стопанска система. Трябва обаче да мислим доста повече върху развиването на районите. Това е обвързвано както с въгледобива, по този начин и с въвеждането на нови технологии за цифровизация, за нов вид производства. Също по този начин с преквалификация на работната ръка “, сподели специалистът.

Той напомни, че в България има няколко огромни области, които са директно подвластни от въгледобива. Това не е единствено Стара Загора, с който свързваме Маришкия басейн, само че и прилежащите области Хасково, Сливен и Ямбол. На запад въгледобивът е съсредоточен в района на Кюстендил и Перник. „ Като цяло става дума за поминъка на стотици хиляди фамилии, което е доста сериозен обществен детайл “, предизвести Нейков.

Той счита, че ние се нуждаем от „ едно малко по-глобално мислене. “

„ Въвеждането на условията на зелената договорка и тази замяна на чипа изисква най-малко пет съществени участника, които са еднообразно значими. На първо място това е страната, на второ е локалната власт, която играе извънредно мощна роля. На трето място са синдикатите, на четвърто – бизнесът и на пето място е неправителственият бранш. Необходимо е да има симбиоза сред тях. Това съдействие би трябвало да бъде структурирано, тъй като другояче няма да реализираме доста положителни резултати “, поучава Славчо Нейков.

Той обърна внимание на изявлението на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от последните дни във връзка ролята на районите. В него тя акцентира, че за всички промени са отделени огромни количества пари.

„ Тя сподели – парите и финансирането е обезпечено, давайте плановете, давайте концепциите какво да се прави. Големият проблем на България е, че страната към момента не е структурирала ясно своя метод на централно равнище, който да бъде редуциран на локално равнище. Ние се намираме в парадокса локалната власт и бизнесът са по-активни, в сравнение с страната. Очаква се централната власт да спусне рамката, в която те да бъдат препоръчани “, сподели Нейков.

Той уточни, че тематиката за природния газ и нуклеарната енергетика стоят доста изключително в подтекста на зелената договорка. В Европейски Съюз са разграничени 50 на 50 за нуклеарната енергетика, т.е. половината страни я поддържат, другата – не. Зелената договорка не възприема нуклеарната енергетика като енергетика, която би трябвало да се подкрепя в подтекста на нисковъглеродната стопанска система. Не се отхвърля нейната роля, само че не се насърчава нейното развиване.

С газа нещата стоят по различен метод.

„ Големи планове, които се построяват както през България или заобикалят страната ни, само че имат отношение към районната енергийна сигурност се насърчават. Но газът е идващият след въглищата, който ще бъде последователно изведен от приложимост. Това няма да стане на следващия ден, както и с въглищата. Бъдещето е в ръцете на възобновимата сила “, безапелационен е ръководителят на Института за енергиен мениджмънт.

Технологиите и изключително във ВЕИ се развиват с гневна скорост. Ако преди 7 години първото държавно управление на премиера Бойко Борисов падна поради скъпия ток от ВЕИ, то през днешния ден и оборудването, и токът от възобновимите източници е доста по-евтин. В Австрия, да вземем за пример, към 70% от тока се създава от ВЕИ. Тези технологии трансформират освен разпределението на източниците, само че и характерностите на пазара. В Гърция има над 1800 кооператива на хора, които са се обединили и създават сила за лични потребности, а остатъкът продават. Това е напълно различен вид пазар, който е обвързван с развиването на технологиите.

„ ВЕИ технологиите имат едно огромно преимущество пред нуклеарните – осъществят се доста по-бързо “, означи Нейков.

„ При нуклеарната енергетика има доста по-големи мащаби. Ако вземем обаче АЕЦ „ Белене “, даже при най-хубаво стичане на събитията софтуерно, организационно и юридически първата електрическа енергия, която може да бъде създадена на територията на АЕЦ „ Белене “, може да бъде някъде към 2035 година, т.е. след към 15 години. А в това време технологиите на другите източници на сила вървят доста бързо напред “, сподели той.

Славчо Нейко разяснява и изказването на премиера Бойко Борисов за вероятното строителство на 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Темата за нови блокове на площадката на Козлодуй не е нова. Аз съм малко комплициран, сега тече търг за АЕЦ Белене, а започнахме да приказваме за АЕЦ „ Козлодуй “. Предлагам първо държавното управление да почисти позицията си какво ще прави с АЕЦ „ Белене “, посъветва специалистът.

Неговото персонално мнение е, че АЕЦ „ Белене “ е жертван план. Той няма никакво бъдеще, не може да издържи стопански.

„ Това е един образец за превъзходен план, какъвто той беше преди 15 години, който беше провален поради глупави политически решения. Предлагам първо държавното управление да почисти въпроса какво мисли за АЕЦ „ Белене “, а по-късно да премине към АЕЦ „ Козлодуй “. Защото, в случай че концепцията е да вършим и АЕЦ „ Белене “, и 7 блок на „ Козлодуй “, това ни идва малко множко “, безапелационен е Славчо Нейков. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР