Зелен лук на перваза на прозореца Отглеждането на зелен лук

...
Зелен лук на перваза на прозореца Отглеждането на зелен лук
Коментари Харесай

Зелен лук на перваза на прозореца – ето как да си отгледате

Зелен лук на перваза на прозореца

Отглеждането на зелен лук изисква самообладание, съществуването на разнообразни съдове с почва или вода, постоянно поливане, поддържане, навлажняване и други операции. Разбира се, това носи доста неудобства. Съществуват обаче и доста елементарни способи, с помощта на които можете да получите зелен лук доста бързо – единствено за 15 дни!

Вероятно не желаете да се занимавате с нечистотия и неприятна миризма на лук, идваща от перваза на прозореца? Ще бъдете удовлетворени, тъй като няма да е належащо да вършиме нищо, просто да чакате. Ако засадите луковиците през ноември или началото на декември, тогава до Нова година към този момент ще имате пресни зеленчуци за празничната салата!

 Зелен лук на перваза на прозореца - ето по какъв начин да си отгледате

Метод номер 1
Отглеждането на зелен лук в бутилка е елементарно, бързо и нищо повече!

Вземете пластмасова бутилка от Coca-Cola и отрежете горната част, след което разрежете бутилката по средата на две елементи.

 Зелен лук на перваза на прозореца - ето по какъв начин да си отгледате

Напълнете дъното на бутилката с дървени стърготини, тоалетна хартия, парцали от плат или всевъзможни други спонтанни средства, които могат да задържат влагата за дълго време.

Изберете дребни луковици (приблизително с размера на пилешко яйце), тъй че 5-7 бройки да се поберат в бутилката. Отрежете дръжката на всяка луковица.

 Зелен лук на перваза на прозореца - ето по какъв начин да си отгледате

Засадете луковиците. Налейте 50-100 мл. вода, сложете втората част на бутилката и поставете на перваза на прозореца.

След 15-25 дни лукът ще доближи 30 см. Не поливайте прекомерно постоянно, само че според от влажността на съда или помещението.

Метод номер 2
Може да отглеждате лука и в торбичка. Този способ е сходен на предходния способ. Ако се притеснявате, че торбата ще се раздра, поставете я върху пластмасов или керамичен съд.

За да ускорите образуването на зелени пера, накиснете лука в топла вода за 2 дни, сменяйте водата заран и вечер. Този трик ще помогне за по-ранното поникване с 10 дни. След накисване изсушете главите лук със салфетка, поставете ги близо една до друга в найлонов плик със пласт влажен заряд с дебелина минимум 2 см.

След засаждане надуйте добре плика и го завържете, без да изпускате въздуха. Сложете за 3 дни на мрачно, хладно място в жилището, с цел да ускорите растежа на корените. След 3 дни поставете вашата мини-оранжерия на ярък прозорец. Няма потребност да поливате и торите субстрата през интервала на напредък на лука.

Вижте още: Безпорядъкът в дома ви разкрива доста за вашата персона

Не развързвайте торбата, до момента в който перата лук не се опрат в нея. От момента, в който отворите торбата, уверете се, че пълнежът не е пресъхнал.

По същия метод можете да отглеждате чесън и праз.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР