Здравното министерство взима крути мерки за подобряване състоянието на областните

...
Здравното министерство взима крути мерки за подобряване състоянието на областните
Коментари Харесай

Скандално! Министър Ананиев се готви да праща жителите на Видин и Враца да се лекуват в Монтана

Здравното министерство взима крути ограничения за възстановяване положението на регионалните лечебни заведения в Северозапада. На среща с шефовете на здравните заведения във Враца, Видин и Монтана през вчерашния ден министър Кирил Ананиев показа новите методики за образуване на заплатите на личния състав.
Домакин на събитието трябваше да бъде врачанската МБАЛ „ Христо Ботев “. След като схванал, че медицинските експерти му готвят „ топло “ посрещане обаче, министърът сменил мястото в последния миг и шефовете се събраха в столичната „ Св. Анна “.
На срещата бяха показани оферти за преструктуриране на регионалните лечебни заведения в Северозападна България. Добре стоят нещата в Монтана, където още от 1 юли следва нарастване на заплатите и те ще се приближат до тези, планувани в Колективния трудов контракт. Според плановете на шефа на лечебното заведение през месец септември медицинските експерти ще могат да получат ново покачване на възнагражденията.
Тежко обаче е ситуацията във Враца и Видин. Ананиев разясни, че аргументите за това са демографският срив в двете области, неналичието на фрагменти и големите задължения. Това води до проблематично битие на част от клиниките и отделенията в лечебните заведения, посочи министър Ананиев. Предстои да се разиска кои от тях работят най-добре и кои би трябвало да се закрият.

"Да забележим кои са положителните отделения и клиники във всяка една от тези регионални лечебни заведения и да преглеждаме положителното здравно обслужване освен на територията на дадената област, а сложно в Северозапада. Време е да помислим за усъвършенстване на здравното обслужване на популацията не в границите на дадената област, а в границите на района. Вместо да има една и съща клиники или поделение и в трите лечебни заведения, ние ще съсредоточим и потенциал, и инсталация, и човешки запаси там, където е достигнато високо равнище на обслужване. Тези клиники и отделения, които останат, да могат да имат потенциал и качество на здравното обслужване и хората да бъдат удовлетворени. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана ", съобщи Ананиев.
Реално по този метод здравният министър приготви жителите на областите Враца и Видин, че би трябвало да се лекуват чак в Монтана. До какъв брой това ще бъде допустимо в избрани обстановки, в които всяка секунда може да се окаже животоспасяваща, не е ясно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР