Здравното министерство разпореди проверка на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца

...
Здравното министерство разпореди проверка на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца
Коментари Харесай

Здравното министерство проверява врачанската болница заради починал пациент с COVID-19

Здравното министерство разпореди инспекция на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца поради гибелта на пациент с COVID-19, научи организация BulNews.
Починалият е 64-годишният Ангел Ангелов от регионалния град. Състоянието му се било влошило, което наложило хоспитализиране в лечебно заведение.
Семейството на умрелия Ангел показа пред наш кореспондент, че за тях неговата гибел е същинска тайнственост и досега.
Близките му не са знаели нищо за неговото положение, нито по кое време и къде е умрял.
„ Единственият документ, който имаме е този, който предадохме на погребалния сътрудник и с който беше изваден смъртният акт. Не знаем нищо. В какво положение, по какъв начин е дошъл в болничното заведение, по кое време и къде е умрял? Преживяхме същински призрачен сън “, сподели брачната половинка му Мариела Ангелова.
Те правили опити да се свържат с него, само че всички били безуспешни.
„ След като синът ми е позвънил на 112, с цел да потърси помощ за брачна половинка ми, колата за спешна помощ е пристигнала след 55 минути. Взели са го в 8.15 часа сутринта, а в 9 часа е умрял. След като колата за спешна помощ го взе, ние нямахме никаква информация за него до 20.30 часа вечерта. До тогава търсихме, къде е настанен и какво се случва. Синът ми сподели, че се е уговорил с татко си, в случай че се постанова по-сериозно лекуване да помоли някой човек от личния състав да ни даде информация къде е и какво се случва. Информация обаче нямахме. Започнахме да звъним на персоналния му телефон (над 50 позвънявания), само че отговор нямаше “, споделя Мариела.
Съпругата му решила да ревизира дали мъжът й е настанен в Тубдиспансера, като се свързала с лекар от лечебното заведение и станало ясно, че Ангел не е там. След това Мариела изпратила родственици ревизират дали не е настанен в Коронавирус отделението на частната болница в града, само че и там го нямало. Търсели го и в отделението за инфектирани със смъртоностана болест в многопрофилната болница, само че не го намерили и там. Тогава тяхна позната проверила в Спешния център и от там споделили, че той е умрял.
„ 12 часа го търсихме обезверено. Когато дамата ни сподели, че е умрял не можехме да повярваме! Изпратихме родственици да отидат и да видят дали в действителност е той… “, добави почернената брачна половинка.
След преживения смут, дъщерята на Ангел Ангелов – Ралица Андровска взема решение да потърси правата си и написа тъжба, адресирана до шефа на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца доктор Петър Керемедчиев, до министъра на опазването на здравето Проф. доктор Костадин Ангелов, до Окръжна прокуратура – Враца и до Управлението на полицията в града.
Жената разгласява документа в обществената мрежа фейсбук, с което си навлича експанзията и заканите на доктор, работещ в отделението, в което е умрял татко й. Той споделил, че ще ги даде на съд поради уронване на престижа.
По жалбата на дъщерята на Ангел Министерство на здравеопазването е разпоредило инспекция, която би трябвало да бъде осъществена 23 декември.
Публикуваме текста на документа без редакторска интервенция:

“Аз, Ралица Андровска, в ролята си на щерка на умрял пациент Ангел Илиев Ангелов, имам следните въпроси, изисквайки бърз и съответен отговор:
1. Защо след позвъняване в Спешния център на повереното Ви здравно заведение ”МБАЛ”Христо Ботев”-гр.Враца на 11.12.2020 год. в 7.15 минути сутринта, колата за спешна помощ е пристигнала на адреса да вземе татко ми след цели 55 минути, в случай, че казусът касае COVID-19, зной и човек в рискова група, вземайки поради възрастта му 64 год.?
2. Защо са изпратени единствено водач и доктор в случай, че казусът касае карантиниран пациент със сина си, който е с пневмония и се е наложило да впрегне всичките си сили, с цел да стане от леглото, да смъкна татко си и да го настани в колата за спешна помощ (отнело му е единствено 25 минути да слезе три етажа), до момента в който Вашите чиновници, облечени в скафандри, стоят, гледат, само че и бързат да тръгнат?
3. Защо през днешния ден 14.12.2020 год., ние околните към момента нямаме публично позвъняване от Вашите чиновници (такава процедура има), че татко ми е умрял, в случай, че през вчерашния ден даже го погребахме?
Давате ли си сметка, че от часа на гибелта 9.08 часа сутринта до вечерта никой не ни потърси, до момента в който ние прозвънявахме през целия ден Ковид отделения с вяра да разберем къде е настанен и разбрахме, че в действителност не е стигнал до тях.
На персоналния си телефон същия ден е получил 58 входящи позвънявания, единствено в границите на три часа и никой от Вашите чиновници, не прояви човещина и не се осмели да отговори на телефона му, евентуално нямате право да пипате движимостите на пациентите, изключително на тези с Ковид 19 и тогава поражда идващият ми въпрос..
4. Защо откакто нямате право да докосвате движимостите на пациентите, не е изработен списък на същите, когато сте ги предали на майка ми с изчезнала половината сума от портфейла му, които персонално брат ми е видял, че са там?
5. Защо никой не ни потърси да ни изясни от какви затруднения е умрял татко ми, в случай, че не е бил в толкоз сериозно положение по отношение на мнението и назначеното му лекуване от Д-р Емил Миленков?
6. Защо приелият го дежурен доктор в Спешния център и началник на съответния Д-р Тихомир Донов, не е счел за необходимо(вероятно от позицията на поста си) да ни осведоми за леталния излаз, в случай, че има такава процедура?
Въпросите ми няма да спрат, нито силата ми да намеря отговорите! Наясно съм, че няма да върна татко си, само че вие сте лекари преди всичко, това е хуманна специалност и когато оставяте хората да умират като “кучета” в дословния смисъл, вие сте длъжни да намерите 20 секунди от скъпото си време, с цел да го съобщите на околните им!
Ще заведа искане в РПУ гр.Враца, за ревизиране на записите от камерите Ви в съответния часови период, с цел да бъде проследено, дали е получил навременна помощ или просто е бил оставен да чака в коридорите Ви от часа на идване 8.17 часа до часа на гибелта 9.08 часа! Съответното копие ще бъде изпратено и до Министъра на опазването на здравето!
С почитание и непримирима тъга: Ралица Андровска”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР