Здравното министерство пое курс към въвеждане на COVID сертификат за

...
Здравното министерство пое курс към въвеждане на COVID сертификат за
Коментари Харесай

На училище - без, на университет със сертификат: новите COVID правила в образованието

Здравното министерство пое курс към въвеждане на Коронавирус документ за упражняване на редица действия. Едно от дребното изключения ще се направи за учениците, където обаче също има новости, свързани с прекосяването към електронно образование. Новата заповед се чака до края на деня и ще важи от 21 октомври. Министерството на процедура валидира преди дни на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Прагът на заболеваемост, при който ще се прекратява присъственото образование в учебните заведения във всички общини, ще е 14-дневна заболеваемост от над 750 души на 100 хиляди население. Ротация на учениците ще би трябвало да се вкара в учебните заведения, където 14-дневната заболеваемост е сред 500 и 750 на 100 хиляди население и половината възпитаници ще преминат към онлайн образование.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в учебните заведения, където е достигната 14-дневна заболеваемост сред 250 и 500 инфектирани на 100 хиляди население, в случай че има неявяване на над 20% от учениците или са сложени под карантина 30% от паралелките.
Присъственото образование ще се осъщестявява по график на паралелките, одобрен от Министъра на образованието и науката. Изискване за Коронавирус документ за учителите няма да бъде въвеждано. Няма да бъдат въвеждани ограничавания за визитите на детски и градини и ясли.

Към днешна дата заболеваемостта в Столичната община е покрай прага за прекосяване към онлайн образование - 740 на 100 хиляди души за две седмици.

Действащите инструкции на здравното и просветителното министерства плануват при 10% отсъстващи възпитаници поради COVID-19 или при заболели учители, поради които да не може да се учи присъствено, шефовете да вършат оферти за прекосяване към отдалечено образование, които би трябвало да бъдат утвърдени от министъра.
Практиката до момента обаче сочи, че в доста редки изключения те се възползват от тази опция.

Междувременно поради разпространяването на Делта разновидността има растеж на новозаразените деца - през последните три седмици инфектираните деца с COVID-19 в учебна възраст са към 5 хиляди, сочи информация на " Дневник " в данните на Министерството на здравеопазването, оповестени на формалния информативен портал за ковид.

Със документ на университет

Коронавирус документ ще се желае за присъствено образование в университетите.

" По отношение на студентите и университетите се позволява присъствено образование единствено при съществуване на Коронавирус документ. Преценката за това дали образованието да се прави присъствено или онлайн е на всеки университет ", заяви здравният министър Стойчо Кацаров.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР