Здравният министър Кирил Ананиев подготви краткосрочен проектопакет мерки, който въвежда

...
Здравният министър Кирил Ананиев подготви краткосрочен проектопакет мерки, който въвежда
Коментари Харесай

Тихата здравна реформа

Здравният министър Кирил Ананиев приготви кратковременен проектопакет ограничения, който вкарва цялостен държавен надзор върху здравния бранш и всеобщо икономисване

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Когато евтиното е грубо

Предложенията за промени в здравните закони
19 окт 2018
Административни бариери стопират достъпа на пациентите до 26 нови медикаменти

Продуктите са против астма, диабет, хепатит, рак и други тежки болести
17 окт 2018
Правителството желае да управлява работата и парите на всички лечебни заведения

Лекарите остават единствено с един трудов контракт, което може да остави дребните градове без още експерти
14 окт 2018
Държавата желае лекарите да изписват единствено евтини медикаменти

Това планува огромен пакет с промени, препоръчан от държавното управление, който също по този начин закрива Фонда за лекуване на деца и основава нов надзорен орган
12 окт 2018
Негласният мораториум върху медикаментите

Регулаторите се пробват да не позволен голям брой лекарства до пазара
5 окт 2018 Здравна промяна. Това разгласи, че стартира да прави министър Кирил Ананиев, като заяви, че ще търси народен консенсус за смяна на здравния модел. Така в министерството в този момент има всекидневни съвещания на работни групи от лекари, специалисти, бизнеса, синдикатите и държавни чиновници.

Докато това се случва обаче, министерството на Ананиев изготви пакет ограничения, които очевидно е сглобило без всевъзможен спор или публично разискване. Те са 40 страници и съставляват огромни промени в здравния модел. Идеята им е страната да пести повече пари и да влезе доста по-агресивно в бранша. Най-странното е, че тези ограничения влизат в Народното събрание през задната врата - не като промени в съответните здравни закони, а като преходни и заключителни разпореждания на проектозакона за бюджета на здравната каса.

Водеща комисия за този план е бюджетната, което дава обещание малко професионален спор по същината на предложенията. Ето главните промени и упования резултат от тях.

Фотограф: Николай Дойчинов
1. Държавна мегакомисия ще лицензира лекарите и ще ги ревизира

Комисията ще бъде към Министерския съвет. Тя ще дава позволение за работа на всеки доктор, медицински център и болница, ще написа правила за здравна процедура, в случай че лекарите не го създадат сами в период от 3 месеца. Мегакомисията, която на процедура обезсмисля огромна част от работата на здравното министерство, ще може да ревизира финансите на лекарите, качеството на лекуването и да ги глоби или затваря.

В останалите европейски страни контролът се прави от самостоятелни организации, в България лекарите ще бъдат следени непосредствено от държавното управление, което носи опасности от политическа интервенция.

Фотограф: Надежда Чипева
2. Единен финансов стандарт за всички лечебни заведения

Такъв счетоводен стандарт беше въведен за държавните лечебни заведения. Според него министърът има право да назначава собствен представител в бордовете им и да поеме на ръчно ръководство всяка болница. Например единствено той има право да позволява едри покупки над 70 хиляди лева и поръчки на медикаменти, инсталация и поправки, болничното заведение му показва бизнес проект и в случай че работи на загуба, министърът има право да уволни шефа й.

Ако тези стандарти влязат в действие за частните и общинските лечебни заведения, това би било самобитна национализация. Държавата е и притежател на 65 държавни клиники и се явява директен съперник на тези частни и общински лечебни заведения.

Фотограф: Цветелина Белутова
3. Университетските лечебни заведения стават благосъстоятелност на медицинските университети

Университетите, които имат академична автономност, ще бъдат принудени да вземат решение да купят държавните и частните академични клиники или те да им бъдат трансферирани безплатно. Ако частните лечебни заведения не се съгласят, това автоматизирано значи, че ще изгубят статута си, а лекарите в тях няма да имат правото да образоват студенти и специализанти. Работещите в тях хабилитирани лица, поради които пациентите търсят клиниката, ще би трябвало се разделят с академичната си кариера, тъй като няма да могат да вземат участие в научна и преподавателска активност.

По този метод частните лечебни заведения се слагат в по-неблагоприятна позиция от държавните. Лице, което не е хабилитирано, не може да завежда клиника в болница, а единствено поделение, което ще докара до затваряне на голям брой клиники.

Фотограф: Надежда Чипева
4. Лекарите ще могат да работят единствено на един трудов контракт

Здравната каса няма да заплаща за осъществена лечебна активност, в случай че лекарите не са на непрекъснат трудов контракт към съответното лечебно заведение. Това ограничаване е за да не съществуват кухи структури, в които се подписват контракти с лекари, с цел да се запълни броя за дадена клиника, което се случва в някои общински и частни лечебни заведения.

Това евентуално ще понижи опцията болничните лекари да пращат в частните си практики пациенти, само че няма да я унищожи, а единствено ще я извади от здравната каса. Но ще удари и голям брой лекари, които работят в по две лечебни заведения или пътуват като гост-професори и оперират в няколко лечебни заведения. Всички те ще би трябвало да изберат единствено едно място за работа, а пациентите към този момент няма да могат да употребяват услугите им другаде.

Фотограф: Георги Кожухаров
5. Държавна комисия сама ще дефинира с какво се лекува всяко заболяване

В пректозакона е планувано Националният съвет по цените и реимбурсирането на медикаменти, който дефинира кои лекарства и на какви цени се заплащат от здравната каса, лечебните заведения и здравното министерство, да може да сформира самичък фармакотерапевтични управления. Досега тези управления се съставяха благодарение на националните консултанти и сдруженията по съответната компетентност, а касата нямаше опция да откаже възнаграждение на лекарство в листата, направен от Националния съвет. Сега касата ще може да избира кои медикаменти ще заплаща и кои не според от бюджета си.

Ако институциите сами дефинират листата с медикаменти и управленията, без да се преценяват с европейските и националните насоки за съвременна терапия, това значи, че страната поема директна отговорност за лекуването на всяка болест.

Фотограф: Надежда Чипева
6. Здравната каса ще покрива единствено най-евтините медикаменти

В проектозакона се вкарва задължението на лекарите да изписват единствено най-разходоефективната терапия, т.е. най-евтината за съответното заболяване. Поправката важи освен за медикаментите, които имат генерични аналози, а и за всички останали новаторски медикаменти, които не са идентични по състав и деяние. Така, в случай че има 10 медикамента, които лекуват рак на бял дроб, ще се изписва най-евтиният. Ако лекарят не изпише най-евтиното лекарство, ще бъде глобяван от 1000 до 2000 лв..

Ако мярката бъде призната с всички вероятни рестрикции, това значи, че страната ще подложи тежко заболели пациенти на опит, граничещ с геноцид. Има голям брой лекарства, които са непостижими като цена, а не всеки медикамент е подобаващ за всеки болен.

Фотограф: Юлия Лазарова
7. Онкологичните медикаменти към този момент няма да се заплащат настрана

Текстът планува медикаментите за химиотерапия към този момент да станат част от клиничните пътеки за лекуване в лечебни заведения. В момента те се заплащат настрана според от потребностите на всеки пациент, а химиотерапевтичните отделения получават средства за всяка осъществена процедура.

84% от цените на клиничните пътеки са с цени под 700 лева Най-скъпата пътека е с цена 14 500 лева В същото време месечната таргетна терапия при онкопациенти е приблизително 10 хиляди лева, като има и доста по-скъпи курсове. Ако медикаментите бъдат заложени в клиничната пътека и цената й не е висока, лечебните заведения ще би трябвало да се съобразят с това и да не лекуват пациентите със скъпи медикаменти. Освен това клиниките ще би трябвало да съблюдават и финансов стандарт и да не лекуват с лекарства, които могат да усилят задълженията на болничното заведение.

Всичко това ще изправи лекарите пред неспособност да лекуват по модерни начини и в някои случаи да лекуват изобщо, а пациентите пред по-бърза гибел.

Фотограф: Цветелина Ангелова
8. Създаване на Национална здравноинформационна система

Регламентирането на системата, както и разширението на опцията здравно неосигурените да получават метадон и психиатрична помощ са няколкото позитивни детайла в проектозакона. В плана е регламентирано основаването на електронен здравен запис за всеки пациент. Това ще разреши лекари на разнообразни равнища в системата да могат да се срещнат с всички епикризи, проучвания и прегледи на болните, без да се постанова да ги повтарят. Когато проработи системата, пациентите няма да носят със себе си папки с всички свои медицински документи, тъй като лекарите ще разчитат всичко да се пази в нея.

Националната осведомителна система ще обезпечи връзка сред другите лечебни заведения и ще подсигурява, че няма да има замяна или промяна на здравна документи в случаи на позволени неточности при лекуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР