Здравният министър Кирил Ананиев даде заявка за закриване на болници

...
Здравният министър Кирил Ананиев даде заявка за закриване на болници
Коментари Харесай

Ананиев даде заявка за закриване на затънали болници

Здравният министър Кирил Ананиев даде поръчка за закриване на лечебни заведения в неприятно финансово положение, чиято активност може да бъде елементарно поета от друго лечебно заведение в същия район.

В същото време ще бъдат подхванати дейности за стабилизиране на закъсалите финансово лечебни заведения, които обаче се структороопределящи и няма по какъв начин да бъдат затворени. Това ще стане въз основата на подробен разбор за финансовото положение и активността на държавните лечебни заведения, който се прави сега от екипа на министъра.

В първото си изявление откогато пое министерството, в петък пред Българска национална телевизия, Ананиев се разгласи още за по-сериозен надзор на лекарствените разноски и надграждане на извънболничната помощ, която да стане по-сериозен филтър за лекуването в болница.

Ананиев заяви, че сега екипът му приготвя цялостен финансов разбор на държавните лечебни заведения. “Анализира се всяка една болница поделение по поделение, активност по активност. Виждаме къде са ефикасните и къде неефективните разноски, къде има просрочия и къде не “, изясни той. По думите му сега общите отговорности на държавните лечебни заведения възлизат на 420 млн. лв., като от тях 160 млн. лв. са просрочените.

“Класифицирали сме лечебните заведения в четири групи. Първата група са лечебните заведения във финансово здраве, където няма задължения, работят добре и по този начин ще не престават напред. Втората група лечебни заведения са такива, които имат задължения, само че те не са в размер, който е стеснителен и самият финансов мениджмънт разрешава този проблем да бъде преодолян “, изясни Ананиев.

Третият вид лечебни заведения са с доста съществени задължения, доста тежка конструкция на ръководство с не най-правилните отделения, липса на екипи, личен състав. Някои от тези лечебни заведения обаче се явяват структуроопределящи и не могат да бъдат заместени от други лечебни заведения, които да поемат контингента от заболели. В този случай ние ще вървим към едно преструктуриране на лечебните заведения, тъй че да придобият тип, в който да се самоиздържат и да правят тези действия и лекувания, за които имат материална база, техника, личен състав “, сподели той.

Ананиев уточни, че четвъртата група лечебни заведения се намират в същото тежко финансово положение, както и тези от третата, обаче в района, който обслужват, има и други лечебни заведения, които могат да поемат потребностите на популацията. По думите му за тази група лечебни заведения може да се върви към тяхното закриване.

Последният подобен разбор, изработен по времето на предшественика на Ананиев Николай Петров, сподели, че към двайсетина държавни лечебни заведения се нуждаят от оздравителни ограничения и са в неприятно финансово положение. Сред тях бяха както огромни структуроопределящи лечебни заведения като “Пирогов “, университетските лечебни заведения “Александровска “ и “Царица Йоанна “-ИСУЛ, онкодиспансерът на София област, университетските лечебни заведения в Стара Загора и Русе, по този начин и регионалните лечебни заведения в Бургас, Ямбол, Силистра, Сливен, Габрово, Кюстендил, Шумен, Търговище, Враца, Ловеч и други.

Ананиев разяснява, че България е на трето място в света по брой лечебни заведения на 100 000 души население и на второ място в Европа по този индикатор след Германия. “Съгласете, се, че по този начин няма по какъв начин да се продължава “, разяснява той.

По думите му аргументите за неприятното финансово положение на лечебните заведения са сложни и се дължат както на зле финансирани клинични пътеки, по този начин и на неприятен мениджмънт и корупционни практики, като сега се прави подробен разбор и на всеки от тези аспекти, с цел да се противодейства.

По-малко лекуване в болница, само че по-добре финансирано

Ананиев напомни, че следва актуализиране на цените на някои клинични пътеки в хода на разискванията по новия Национален рамков контракт, който НЗОК и Лекарският съюз би трябвало да подпишат за 2018 година.

По думите на министъра в тези договаряния ще се разисква в това число и за изваждането на повече действия в извънболничната помощ.

Той уточни, че концепцията е отсега нататък тя да се развива и към нея да отиват повече средства, тъй че да стане по-сериозен филтър към лекуването в болница и от ден на ден хора да се лекуват отвън лечебните заведения.

Ананиев даде обещание засилен надзор и скорошни разкрития за медикаментите

По отношение на лекарствената политика Ананиев заяви, че тази година се чака НЗОК да приключи с над 100 млн. лв. преразход за лекарства. По думите му въведените мораториуми за заплащане на нови медикаменти и медицински действия през 2018 година целят да решат точно казуса с дефицитите в системата и, когато се прави бюджетът за 2019 година, да има един финансово резистентен бюджет, който към този момент да стартира да надгражда съществуващите политики.

Ананиев призна, че до момента контролът на лекарствената политика не е бил ефикасен, защото е бил единствено на изхода и по документи, до момента в който в този момент ще се акцентира на предварителния и настоящ надзор по време на самото лекуване.

“Убеден съм, че ще бъдат разкрити много нерегламентирани практики, които водят до повишаване на разноските за медикаменти. Има и избрани злоупотреби с медикаментите по отношение на т.нар успореден експорт. Аз мисля, че в околните часове и дни ще чуете информация, която ще удостовери, това което споделям в моменнта “, сподели Ананиев.

За усъвършенстване на разноските за медикаменти Ананиев доста разчита и на провеждането на електронния търг за лекарства, който сега още веднъж е в процедура по обжалване от един от дистрибуторите.

Министърът е изпратил писмо до Комисия за защита на конкуренцията с искане да се произнесе бързо по жалбата, тъй че процедурата да бъде отблокирана. Предишното обжалване на търга беше отхвърлено като безпричинно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР