Здравните власти не са обсъждали на този етап промяна на

...
Здравните власти не са обсъждали на този етап промяна на
Коментари Харесай

Промяна на мерките - според пет показателя

Здравните управляващи не са обсъждали на този стадий смяна на ограниченията в страната поради нарасналата заболеваемост от ковид. " Не са обсъждани ограниченията на национално равнище, а шефовете на лечебни заведения в столицата разискват по какъв начин да се преразпределят кревати поради възходящия брой на заболелите ", разясни пред медиите министърът на опазването на здравето Асена Сербезова. На заседание през днешния ден на Съвета по имунопрофилактика и на Националния пандемичен съвет ще се разисква и намаляването на карантината на 7 дни, интервалът на изолираност от 14 на 10 дни, а също и дали да се редуцира срокът за слагане на бустерна доза, заяви тя.

Дали обаче заповедта ще бъде издадена през днешния ден не е ясно, ще се употребяват научни и европейски практики.

Министър Сербезова изясни за вълната от ковид сега, която се води пета. " Тази вълна не се повтаря с предходните талази, по-различна е. Всеки ден ще се прави сложна оценка въз основата данни в Националната осведомителна система - математическо моделиране и опит за прогнозиране на протичане на вълната. Сербезова изброи пет критерия: Сега няма да се приказва единствено за заболяване и смъртност, а като критерии за смяна на ограниченията ще се гледа и заетостта на леглата, както и продължителността на заетостта им, наличността на медицински личен състав, ще се следи и по какъв начин ще се разболява той ", разяснява тя.

Според всички тези данни ще се преценя дали и по какъв начин да се трансформират ограниченията в страната, заключи Сербезова.

След срещата шефът на СРЗИ Данчо Пенчев изясни, че с шефовете на лечебните заведения в София е изработен разбор на здравната система и нейната натовареност, както е разисквана и прогноза за това, което следва. Прогнозата е натовареността да се усили, сега няма лечебни заведения най-после на кпацитета си и имат подготвеност да отворят и спомагателни кревати, уточни той.

Следи се натовареността на интензивните кревати, броя личен състав, болен или карантиниран, натовареността на Центъра за незабавна здравна помощ и хоспитализациите. Гради се образец, на който стъпваме, разясни още Пенчев. По думите му - към момента има стъпки, с цел да се запълни максимумът на леглата в лечебните заведения.

Утре ще има регионален съвет дали се стягат ограниченията в столицата - заяви шефът на СРЗИ Данчо Пенчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР