Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация

...
Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация
Коментари Харесай

Властите издадоха предупреждение за радиация в залива Вромос край Черноморец

Здравните управляващи издадоха ново предизвестие за рискови равнища на радиация в залива Вромос край Черноморец – в обособени сектори до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа обаче не е неразрешен, рискът за използването му е отговорност на плажуващите, осведоми БТВ.

На български и на британски нова табела предизвестява, че пясъчната линия е рискова.

Боряна Радкова и фамилията й имат апартамент в региона и постоянно идват на плажа за седмица-две.

Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина „ Росен ”, е била с високо наличие на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

„ Разликата в наличието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната линия във връзка с този терен по отношение на останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е сред 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни детайли е доста дълго, то надвишава 90-100 години ”, изясни Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Ефектът след дълготрайно лежане на пясъка не е непосреден, само че може да се прояви след години, предизвестяват здравните управляващи. При дребните деца има заплаха и от усвояване на пясък.

„ Има канцерогенен резултат, както и води до генетични разновидности в половите кафези, от там надлежно в потомството, което е извънредно рисково за младежи и за бременни дами ”, добави Цанова.

Вергиния Цанова акцентира, че няма по какъв начин да се забрани потреблението на плажа. „ Това е изборът на хората, ние просто би трябвало да ги предупредим ”, означи тя.

Плажът е без концесионер и е желан от фамилиите с деца.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР