Здравната каса ще може да си връща парите, платени за

...
Здравната каса ще може да си връща парите, платени за
Коментари Харесай

Виновните за престъпления и катастрофи ще плащат лечението на жертвите си

Здравната каса ще може да си връща парите, платени за лекуването на жертви на умишлени престъпления и на потърпевши при произшествия, породени от пияни или дрогирани водачи, плануват промени в Закона за здравното обезпечаване, препоръчани от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по правосъден път от виновниците за породените пострадвания.

Такава опция съществува още от 1999 година Според досегашния текст в закона имаше три хипотези, при които парите, платени от НЗОК за лекуване, се възвръщат от причинителя дружно със законната рента и разноските по възобновяване - при болести, провокирани от съзнателно увреждане на личното здраве, при увреждане на здравето на други лица при съзнателно закононарушение и при увреждане на здравето на трети лица, осъществено в положение на алкохолно замайване или приложимост на наркотични или упойващи субстанции. Досега обаче нормата не е употребена на процедура, защото касата е нямала информация кои тъкмо от пациентите, чието лекуване е платила, са били жертви на закононарушения или на произшествия, породени от пияни водачи. 

Сега от кръга на хората, които ще би трябвало да връщат на касата пари за лекуване, отпадат тези, които сами съзнателно са увредили здравето си, евентуално тъй като няма метод това да се потвърди. Затова към този момент касата ще може да си търси парите за жертви на умишлени закононарушения и на произшествия. За целта в закона ще се запише, че Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт ще " дават на НЗОК информацията, нужна за дейностите по възобновяване на сумите в едномесечен период ", а данните ще отиват в указател. Така касата ще знае за всеки влезнал в действие акт на КАТ за пили водачи, предизвикали злополука с потърпевши, и за всяка влезнала в действие присъда за съзнателно закононарушение, в което е потърпевш човек. Именно това липсваше до момента - " законов механизъм, по който НЗОК да се доставя с публична информация за действията и техните причинители и по този метод да открива връзката сред изплатените средства за лекуването на потърпевшите лица, от една страна, и вредоносните действия и техните причинители ", написа в претекстовете на плана.

След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като изиска издаване на заповед за неотложно осъществяване по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

За смяната упорства шефът на здравната каса Дечо Дечев, който счита и че въвеждането на правилото отговорните да заплащат лекуването на жертвите си ще служи като предварителна защита при случаите на домашно принуждение и шофиране в нетрезво положение.

Не е ясно за какви суми става дума, както и в кои случаи касата би си търсила парите - за всяко лекуване, в това число и такова в извънболничната помощ, например счупен крак, или най-вече за скъпо лекуване при тежки увреждания - политравми и дълъг престой в интензивни отделения. Липсва и статистика за какъв брой случая става дума, нито какви средства биха се върнали в бюджета на касата. Лечение на политравма може да стигне до 2000 лева дневно, а разбор на Българското сдружение по анестезиология и интензивно лекуване отпреди няколко години сочи, че лекуването на един тежко потърпевш при ПТП коства 30-50 хиляди лв.. Годишно единствено за лекуване на жертви на произшествия се заплащат 20 млн. лева, макар цялата сума да не се заплаща от здравната каса - средства превежда и здравното министерство, а лечебните заведения настояват, че активността е мощно недофинансирана.

ДАННИ  

Според данните на статистиката у нас годишно при произшествия умират близо 700 души, а ранените са над 8600. Няма точни данни обаче какъв брой са жертвите на пияни или дрогирани водачи. През 2017 година има 97 присъди за умишлени убийства и 776 - за породени телесни повреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР