Здравето на децата е основен приоритет във всяко семейство. Затова

...
Здравето на децата е основен приоритет във всяко семейство. Затова
Коментари Харесай

Хидратацията има благоприятен ефект върху здравето, настроението и концентрацията при децата

Здравето на децата е главен приоритет във всяко семейство. Затова и родителите отделят доста време и средства, с цел да се грижат за него и да подкрепят безпроблемнoто развиване на своето дете. Възрастните се концентрират върху редица фактори като хранителния режим на децата, техните привички и всекидневие. Нещо, което е значително за положителното здраве и тонус, само че постоянно бива пропускано, е хидратацията на децата, както и нейната значима роля за растежа им. Навсякъде можем да открием информация и препоръки за това по какъв начин би трябвало да бъде отглеждано едно дете, какво би трябвало да му се дава и какво да се заобикаля. Темата за хидратацията при малчуганите обаче не е толкоз известна и необятно застъпена, защото не звучи като нещо, което съставлява компликация или проблем за множеството деца. Въпреки това е добре всеки родител да е наясно за връзката сред хидратацията при децата и тяхното здраве, заплахата от дехидратация и нейните отрицателни последици, както и другите типове вода и питиета.

Защо хидратацията е от извънредно значение за децата?

Човешкото тяло е формирано от близо 70% вода, като при децата количеството е по-голямо, а точно - близо 75% вода. Тя играе съществена роля в протичането на редица физиологични процеси като контролиране на телесната температура, поддържане на вътрешния киселинно-алкален баланс, преправка на храна и обособяване на отрови от тялото. При децата безпроблемното протичане на тези процеси е значително значимо за тяхното здраве и развиване. Когато едно дете е хидратирано, процесите в тялото му протичат обикновено, то се усеща добре и може да бъде пълноценно в своето всекидневие – да учи, да играе, да си почива, да поддържа връзка с връстници. Количеството вода, което едно дете би трябвало да приема, се разграничава според от възрастта, пола, хранителния режим, придвижването и темпа на напредък, само че е значимо да се знае, че децата би трябвало да одобряват вода през целия ден на дребни порции вместо рядко и в огромни количества, защото тялото не може да усвои повече от 120 мл вода за 10 минути.

Какво съставлява дехидратацията при децата и какви са следствията от нея?

Когато водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава нужното количество вода за естественото протичане на физиологичните процеси, настава дехидратация. При децата заплахата от дехидратация е по-голяма, защото количеството на водата в техните тела е по-голямо и те са по-малко толерантни към топлота, изключително при физическа интензивност и високи температури. Допълнителен фактор е това, че децата не постоянно разпознават жаждата си и постоянно не помнят да одобряват течности, в случай че не са насърчавани или не им се припомня за това. Дехидратацията може да повлияе отрицателно на тяхното здраве, въодушевление и успеваемост. Но по какъв начин един родител да разбере дали детето му е обезводнено? При настъпване на дехидратация при децата могат да се появят следните признаци:

- главоболие;
- слаба концентрация;
- суха уста и напукани устни;
- запек;
- летаргия.

Как да осигурим здравословна хидратация на децата?

Много родители оставят водата на назад във времето и дават на децата си разнообразни подсладени питиета, тъй като те са по-примамливи и желани от малчуганите. Много от напитките, предлагани на пазара, съдържат захари, които могат да доведат до повишен калориен банкет и наднормено тегло при дребните деца. Подсладените питиета могат да провокират и зъбни кариеси или нарушение на зъбния гланц, а някои от тях съдържат кофеин, който не е целесъобразен за децата. Затова и приемът на вода се оказва извънредно значим и потребен за подрастващите. Някои деца отхвърлят да пият вода, защото я намират за безвкусна. Тук обаче е значимо родителят да се опита да сътвори табиет у детето за приемане на вода и да му изясни за какво тя е от огромно значение.

Съществуват обаче разнообразни типове вода, като е добре родителите да знаят кои са потребни за децата им. 

Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, с цел да бъде годна за приложимост. Затова и тя не е целесъобразна за всекидневен банкет, изключително от бебета и дребни деца, защото хлорът може да повлияе отрицателно на техния организъм.

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана или пречистена вода, която предстои на механична или химична обработка. Не е нездравословна за банкет, само че и не носи добавена стойност на организма.

Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица субстанции и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са най-вече с ниска минерализация и са подобаващи за приложимост от децата при интензивно всекидневие, физическо натоварване и спорт. 
Изворната вода е естествено чиста, като се добива от естествен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има непрекъснат състав и ниска минерализация, по тази причина е целесъобразна за бременни, деца и бебета. Вкусът ѝ е мек и прелестен. Ежедневната ѝ консумация работи удобно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се предлагат от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.

Как да насърчите приема на вода при детето?

- Приготвяйте бутилка с вода, когато излизате или изпращате детето на учебно заведение.
- Предлагайте вода на детето с всяко хранене.
- Напомняйте на детето да пие вода.
- Бъдете модел за подражателство и самите вие приемайте постоянно вода.
- Насърчавайте детето да пие вода при физически интензивности.
- От време на време бихте могли да разнообразявате водата на детето, като  добавяте късчета плодове, които да създадат водата по-вкусна и привлекателна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР