Заявление за цена на газа през септември от 315.61 лв./МВтч

...
Заявление за цена на газа през септември от 315.61 лв./МВтч
Коментари Харесай

Внесената цена на газа за септември е 315.61 лв./МВтч

Заявление за цена на газа през септември от 315.61 лева./МВтч е внесъл държавният публичен снабдител " Булгаргаз " за одобряване от енергийния регулатор. Този път сдружението е спазило отговорностите си, както бе призовано от ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, който предходната седмица заплаши изпълнителния шеф Людмил Йоцов с санкция, в случай че продължава да бави заявките и прогнозите за цените.

Така " Булгаргаз " разгласи прогнозата си за октомврийска цена от 269.29 лева./МВтч, само че заявката за септемврийската бе оповестено по-късно от КЕВР. Изчислената стойност за идващия месец от 315.61 лева е растеж от 6 на 100 по отношение на в този момент настоящата цена за август от 297.89 лева./МВтч без налози и такси.

От заявката излиза наяве, че принос за растежа на цената за вътрешния пазар има освен въздействието на европейските газови тържища, откакто сдружението се постанова да търси различни на спрените от " Газпром " доставки, само че и курсът на $, който през юли бележи растеж от 2.99 на 100.

През август " Булгаргаз " е присъединил в цената обезпечените още преди газовата рецесия количества азерски газ по дългогодишния контракт, полутечен газ по два контракта и купените предходната седмица през българската държавна газова борса на цена, по данни на пазарни участници от 322 лева./МВтч, което е под цените на европейските газови тържища. Държавното сдружение дава информация, съгласно която договорите за септември на нидерланската борса TTF се подписват на цени към 205 евро/МВтч, с към евро по-скъпи са доставките на виртуална комерсиална точка в Германия, а на такава в Австрия цените са над 206 евро.

В заявката са заличени данните за съответните количества азерски и полутечен газ. Оставени са единствено тези за борсовия – 11 300 МВтч на ден през целия септември или 1.070 млн. куб. м.

За втечнения е посочено, че доставките са подписани с изискване за прекачване на слот за регазификация на количествата на гръцкия терминал Ревитуса. Такъв слот е обезпечен от " Булгаргаз ", само че при разтоварването на доставките времето за съхранението им на терминала е лимитирано и сдружението не може да внесе чисто физически за толкоз малко по-големи размери. На доставчика му би трябвало отмерено подаване на количествата през целия месец и по тази причина е отправил запитвания към записаните и дейни търговци в Гърция за осъществяване суапова договорка. Чрез такава " Булгаргаз " ще продаде на виртуална комерсиална точка в Гърция количествата полутечен газ в интервала, в който разполага с потенциал за регазификация и предпазване. След това ще изкупи назад същите количества при условия за равномерна месечна доставка през септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР