Заявка за подготвяне на първи вот на недоверие към правителството

...
Заявка за подготвяне на първи вот на недоверие към правителството
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС обмислят първи вот на недоверие за правителството

Заявка за приготовление на първи избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков даде през днешния ден ГЕРБ-СДС. Работим за предварителни избори, ще има план за избор на съмнение, съобщи в ефира на Нова телевизия Даниел Митов от опозиционната коалиция.
 
" Ние бяхме тези, които извихме ръцете на държавното управление, зада ги накараме да признят, че има война в Украйна. Решенията липсват в това ръководство, има разбори, кооординации и съвещания, само че няма реакции на проблемите нахората. Където и да пипнеш, избор на съмнение би бил безусловно оневинен ", сподели още той. 

Според него няма сфера, в която ръководството да се е справило.

Бившия външен министър на България и зам.-председател на ГЕРБ е на мнение, че актуалното ръководство би трябвало да вземе решение за оказване и на военно-техническа помощ на Украйна.

Той насочи и рецензия, че до момента българското държавно управление даже не е отделило и лев за филантропична помощ за потърпевшата от експанзията на Русия страна.

Митов направи коментара преди началото на днешния петъчен надзор в Народното събрание, който прерасна в словени престрелки поради отсъствията на премиера Петков и вицепремиера Асен Василев.

Правилникът за организацията и активността на Народното събрание планува всеки първи петък от месеца министър председателят и вицепремиерите да дават отговор на настоящи питания от народните представители в първите два часа от съвещанието. В началото на съвещанието обаче стана ясно, че Кирил Петков и огромна част от вицепремиерите няма да са в Народно събрание и в деня за блиц надзор ще се яват единствено вицето Корнелия Нинова и транспортният министър Гроздан Караджов.

Заради отсъствията, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че ще насрочи изключително съвещание за парламентарен надзор идната седмица, на което членовете на Министерски съвет, които отсъстват през днешния ден, ще дават отговор на настоящите въпроси. Това провокира възмущение измежду някои от парламентарните групи, които започнаха да упорстват министър председателят и вицепремиерът да спазят правилника и да се явят още през днешния ден на чуване.

От Движение за права и свободи желаеха отсрочване на блиц контрола за идващия петък, само че това не се случи. „ Разбирам, че може би министър председателят счита, че през днешния ден е професионалният му празник, защото е деня на шегата и лъжата - има право да чества, само че щяхме да го отпразнуваме дружно. Днес си купих връзка байдънка. Не излъгах, че ми я е подарил ”, сподели още Йордан Цонев.

Костадин Костадинов от „ Възраждане ” обърна внимание, че при започване на седмицата партията е внесла предложение за чуване на министър-председателя за арестувания български транспортен съд на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че по този начин или другояче има блиц надзор в петък.

Никола Минчев изясни, че към оня миг не е било ясно, че министър председателят ще отсъства.

Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили възрази против решението за блиц надзор на части. „ С цялото ми почитание към госпожа Нинова и господин Караджов, само че ние сме се подготвили за други хора ”, сподели още депутатът от ГЕРБ. Според него Кирил Петков е желал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, само че в последна сметка се е уплашил самият той.

От Българска социалистическа партия опазиха решението за отсрочване на блиц контрола с напомнянето, че в качеството си на министър председател Бойко Борисов нито един път не се е явил на чуване по време на мандата на последното държавно управление на ГЕРБ.  „ Не мога да схвана каква покруса се разиграва, в случай че вашият министър-председател, в продължение на 4 години, никой не можеше да го докара в тази зала, с цел да дава отговор на въпроси ”, съобщи Борислав Гуцанов от Левицата.

Преди малко " антикорупционната търсачка Google сподели фотоси, че министър председателят Кирил Петков се разхожда напразно из столичните улици, апелирам да го извикате тук ", настоя от парламентарната естрада Славена Точева от ГЕРБ във връзка публикувани от пресцентъра на държавното управление фотоси на премиера от митинга на служителите на реда по-рано през днешния ден.

" Стига се е крил. Ако е мъж, да пристигна ", прикани и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Видяхме фотография от доскоро в един от водещите новинарски уеб сайтове, че министър председателят се разхожда пешком из столичните улици, което е похвално. Надявам се, че ще извикате премиера, с цел да извърши конституционните си отговорности, въпреки да не ги схваща, сподели зам.-шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя сподели фотографията на Петков при служителите на реда и настоя за 20 минути отмора, в които той да бъде извикан в Народното събрание.

" За ваша огромна изненада се свързах с него и ами, не е в София ", разгласи шефът на Народно събрание Никола Минчев. И посочи, че министър председателят към този момент е на българо-турската граница, както пишело във вчерашно известие.

Поводът за отсъствието на Асен Василев пък е присъединяване като преподавател в интернационален конгрес в Италия. " От програмата става видно, че е преподавател на следващия ден. Ако желаете, ще ви извадя и разписание на полетите, с цел да видите, че може да пристигна. Моля ви се да ревизирате какви са тези извинителни аргументи и да не се получава повече по този начин ", настоя обаче Христо Гаджев от ГЕРБ.

В последна сметка се стигна до спиране на съвещанието за 20-минутна отмора по настояването на ГЕРБ, с цел да се даде време на премиера да пристигна в Народното събрание. След подновяването на съвещанието от парламентарната група на Движение за права и свободи излязоха с ново искане - в Народното събрание да се яви и приказва вместо премиера началникът на кабинета му Лена Бориславова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР