“Заяваваме отговорно поведение и че ще направим всичко, което е

...
“Заяваваме отговорно поведение и че ще направим всичко, което е
Коментари Харесай

Христо Проданов, БСП: Това е мандат на парламента - дали можем да постигнем съгласие по национално важни теми

“Заяваваме отговорно държание и че ще създадем всичко, което е по силите ни, тъй че да се търси политическо единодушие по тематики, които са значими за България, в опит да се сформира постоянно държавно управление. ” Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България ” Христо Проданов в предаването “Още от деня ” по Българска национална телевизия.  
“На третия мандат би трябвало да се гледа не като мандат на мандатоносителя, а като мандат на Народното събрание. Дали може Народното събрание да реализира единодушие по национално значими тематики. Ще се отнесем извънредно отговорно към това да търсим това единодушие ", добави той.  
Проданов уточни, че в сряда Националният съвет на Българска социалистическа партия ще заседава, с цел да даде мандат за водене на договаряния с другите политически сили.  “Предложението, което ще дадем на Националния съвет, е да се беседва с всички партии. Да забележим кой с какви нагласи е и дали е допустимо да се сформира държавно управление. Ако не, отиваме на избори. Страхувам се обаче, че след едни нови избори ще е още по-трудно ”, разяснява социалистът.  
Той изясни и какво би означавало отиване на нови избори: “Това значи, че Планът за възобновяване и резистентност остава на назад във времето, което значи, че едно евро няма да влезе в България. Означава, че оставяме страната с бюджета от 2022 година и редица други въпроси, което едно постоянно държавно управление би трябвало да взема решение. ” 
По мнението на Проданов най-честно би било първата среща да е в общ формат - всички парламентарни партии да седнат на една маса.  “Ако сериозен брой партии мислят като нас, че би трябвало да има държавно управление, започваме диалог по това, което ни събира, а не това, което ни разделя ”, уточни депутатът от левицата, като посочи, че елементи като това, дали държавното управление да е политическо или експертно, с какъв период да работи и с какъв състав да е, ще се уточнят от всички, в случай че има воля да се продължат диалозите за сформиране на кабинет. 
“Който отиде на тази среща с червени линии - това е най-прекият път към избори ", акцентира Христо Проданов. Той изрази убеденост, че всички партии имат неща в стратегиите си, по които може да се търси единодушие. 
“Ако се сформира кабинет, по никакъв не би трябвало да се дефинира като ляв или десен. Това ще е спешен кабинет, който да изведе страната от рецесиите, в които е затънала ”, сподели още Проданов. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР