Завземането на властта в Афганистан от талибаните е катастрофа за

...
Завземането на властта в Афганистан от талибаните е катастрофа за
Коментари Харесай

Ситуацията в Афганистан е катастрофа за народа и за доверието към Запада

Завземането на властта в Афганистан от талибаните е злополука за доверието към Запада по света и разследващи служби на западните страни не са могли да го плануват. Това съобщи в четвъртък висшият представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на изключително съвещание на комитетите на Европейския парламент по външни работи и въпросите на развиването, написа Politico, съобщи „ Фокус “.

„ Това е злополука и призрачен сън за афганистанския народ и за доверието към Запада по света. Къде бяха нашите разследващи служби, които не можаха да плануват това? Сигурен съм, че даже талибаните не биха могли да го плануват “, сподели той. „ Първоначално ние поставихме задачата в Афганистан да победим Ал Кайда и да създадем невъзможни офанзивите като офанзивата против Съединени американски щати на 9 септември 2001 година, само че по-късно задачата ни се измести към построяването на съвременна страна в Афганистан, която може да подсигурява правата на индивида, изключително за дамите и девойките “.

Той счита, че Западът се е справил с първата част от задачата и не е съумял с втората.

„ Нещо повече, в този момент даже споделяме, че въобще не сме си сложили втората задача. Много е значимо да обсъдим това. Това ли беше нашата задача? Трябва да си зададем редица сложни въпроси “, сподели Борел. „ Инвестирахме големи запаси в Афганистан - единствено Съединени американски щати харчат по 300 милиона $ дневно за Афганистан всеки ден през последните 20 години “.

Борел също означи смисъла на евакуацията от Афганистан освен на западните жители, само че и на тези афганистанци, които са работили за западни организации и през днешния ден се опасяват от репресии от талибаните, макар оповестената прошка.

„ Първите 106 от тях към този момент дойдоха в Испания, само че ще имаме потребност от доста повече старания “, сподели той.

По време на чуванията членовете на комитета на Екологичен потенциал приканиха за даване на филантропична помощ на Афганистан и за тясно съдействие със Съединени американски щати и другите западни страни за създаване на обща позиция. Редица евродепутати приканиха да не разрешава на Москва и Пекин да усилят въздействието си в района, други - за съдействие с Русия и Китай, както и районните играчи - Турция, Иран, Пакистан и Индия да повлияят на новите управляващи в Афганистан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР