Завръщането на Мария Шарапова в Големия шлем беше най-горещата тема

...
Завръщането на Мария Шарапова в Големия шлем беше най-горещата тема
Коментари Харесай

Забравете Шарапова, Кая Канепи е голямото име в тазгодишния US Open

Завръщането на Мария Шарапова в Големия шлем беше най-горещата тематика в женския US Open. Руската тенисистка, която изтърпя 18-месечно наказване за приложимост на допинг, записа впечатляваща победа против международната №2 Симона Халеп в първия кръг. След това тя завоюва още две здрави борби и даже даде очаквания на почитателите си, че може да реализира нещо огромно в Ню Йорк, преди да бъде спряна в осминафиналите от латвийката Анастасия Севастова.

В същото време едно друго, доста по-впечатляващо завръщане остана съвсем неусетно. Или най-малко до през днешния ден. След като в продължение на две години непрестанно беше измъчвана от травми и болести и едвам не постави завършек на кариерата си, заемащата 418-ото място в света Кая Канепи сътвори нещо извънредно.

32-годишната естонка стана едвам втората тенисистка в историята на US Open, която доближава до четвъртфиналите, откакто е почнала присъединяване си от квалификациите. Досега това беше правила само американката Барбара Геркен през 1981 година Канепи обаче съумя да го реализира едвам два месеца, откакто се завърна на корта след траяло повече от година неявяване.

" През юни предходната година въобще не ми пукаше дали ще играя тенис още веднъж. Наистина ми е мъчно да допускам къде се намира в този момент след всичко това, което ми се случи. Изобщо не го чаках ", съобщи Канепи след успеха против рускинята Дария Касаткина в осминафиналите.

Големите проблеми

В продължение на 13 месеца Канепи въобще не беше играла тенис. Тя не беше взела участие в шампионат от Големия шлем от US Open 2015, когато загуби във втория кръг от украинката Елина Свитолина. Оттогава датираше и последната победа на естонката в съществена скица на съревнование от календара на WTA - против германката Ана-Лена Фрисдам.

Канепи приключи 2015 година под №122 в ранглистата, а идващите месеци бяха същински призрачен сън за нея. Тя имаше плантарен фасциит и на двете стъпала, а също така страдаше от вируса на Епщайн-Бар - автоимунно заболяване, причиняващо повръщане.

 Забравете Шарапова, Кая Канепи е огромното име в тазгодишния US Open
© Reuters

След като през 2016 година не съумя да завоюва нито един мач в съществена скица на шампионата от календара на WTA, Канепи реши да постави завършек на мъката. " Дълго време пренебрегнах болката, продължавах да вземам участие в шампионати. Мислех си, че всичко ще отмине. Само че ставаше все по-зле и по-зле и най-после въобще не можех да играя ", споделя тя.

Естонката споделя, че е била толкоз изтощена от всичко, че даже не е желал да лекува контузиите в краката си. " Не ми пукаше, не желаех да имам нищо общо със спорта. Имах потребност от почивката - колкото по-дълга, толкоз по-добре. "

Време за размисъл

Докато е надалеч от тениса, Канепи пробва да разбере какво желае да прави отсега нататък. Тя се връща в Естония, където най-вече чете книги, пътува с мицубишито си из страната и си играе със своя домакински любим - манчестърски териер на име Босу.

Канепи даже отпътува за малко за Финландия, където се записва в професионална шофьорска школа, с цел да се научи да кара на лед. Тя е единствената жена в курса измежду 33-ма мъже.

Things Kaia Kanepi did in the past 18 months:
- ice drag racing
- considered quitting tennis
- sparring partner for discus champ Gerd Kanter
— René Denfeld (@Renestance) 2 септември 2017 година

" Наистина би трябвало да бъдеш доста деликатен, когато шофираш на заледени пътища. Същото е като в тениса. Трябва да си оптимално съсредоточен от самото начало. Опитвам да употребявам едното, с цел да ми помогне за другото ", споделя естонката.

Докато си почива от тениса, тя посещава и Хавай. " Това беше първата почивка в живота ми ", разкрива Канепи. " Просто се пробвах да подредя нещата. Бях в действителност доста изморена от тениса ", добавя естонката, която в края на 2016 година съвсем се взема решение да приключи кариерата си.

Обратно в спорта

Канепи възобновява спортните занимания през януари. От време на време тя тренира с олимпийския първенец на диск от Пекин 2008 Герд Кантер, който си търси локален спаринг сътрудник. " Чувствах се по-добре, петите ми към този момент не ме боляха толкоз доста. В този миг взех решение още веднъж да опитам да играя тенис. "

Завръщането към тениса й лишава много време, само че резултатът е незабавен. Тя изиграва първия си шампионат за 2017 година през юни - в немския град Есен от календара на ITF с награден фонд 25 000 $. Естонката записва пет поредни победи и печели купата след триумф над Пати Шнидер във финала.

Asked @KanepiKaia what she missed most about tennis:

" The adrenaline. " #USOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) 4 септември 2017 година

Преди шампионата в Есен Канепи е изпаднала до №630 в международната класация.

Благодарение на така наречен " предпазен ранкинг " (тя заема 196-ата позиция, преди да се оттегли) естонката влиза в квалификациите на " Уимбълдън " Печели първия си мач - против холандката Лесли Керкхов, само че губи втория - против Арина Родионова от Австралия. Следващият й шампионат е на алените кортове в Букурещ през юли. Канепи губи още в първия кръг на квалификациите от поставената под №3 Аранча Рус от Холандия.

Така след едвам осем публични мача в последните повече от 13 месеца и без победа в съществена скица на шампионат от календара на WTA от две години Канепи идва в Ню Йорк, с цел да се включи в квалификациите за US Open.

Нюйоркска приказка

Канепи се прероди на кортовете във " Флашинг медоус " и направи нещо, което не си е представяла даже в най-смелите си фантазии. Тя мина през трите кръга на квалификациите, побеждавайки Нина Стоянович, Луиза Чирико от Съединени американски щати и поставената под №1 в пресявките Су Вей Хсие от Тайван.

В първия кръг Канепи побеждава шампионка от " Ролан Гарос " за 2010 година Франческа Скиавоне, макар че губи първия сет на нула. Следват победи против полуфиналистка в Ню Йорк от 2009 година Янина Викмайер и намиращата се в отлична форма Наоми Осака от Япония, с цел да се стигне до триумфа против Касаткина.

Канепи се класира за четвъртфинал в Ню Йорк за повторно в кариерата си след 2010 година и общо за шести пъти доближи до финалната осмица в шампионатите от Големия шлем. В опит да стане първата квалификантка в историята, стигнала до полуфиналите на US Open, тя ще се изправи против американката Мадисън Кийс.

 Забравете Шарапова, Кая Канепи е огромното име в тазгодишния US Open
© EPA/CATI CLADERA

Ако беше изгубила в първия кръг на квалификациите, Канепи щеше да си тръгне от Ню Йорк със скромните 8000 $. След седем поредни победи в границите на по-малко от две седмици тя си подсигурява най-малко 470 хиляди $.

" Винаги съм обичала Ню Йорк. Дори когато бях на отмора в Хавай, отскочих до тук за два дни. Исках да бъда в града, да усетя атмосферата. Наистина доста ми харесва да бъда тук. Обичам климата, обичам кортовете и мисля, че те в действителност пасват чудесно на моята игра ", сподели Канепи след успеха на Касаткина.

През 2010 година естонката игра два следващи четвъртфинала в шампионатите от Големия шлем - на " Уимбълдън " и US Open, а през 2012 година след четвъртфинала на " Ролан Гарос " доближи до рекордното в кариерата си 15-ото място в международната класация.

В оня интервал мнозина експерти чакаха от нея да направи идната крачка, само че това по този начин и не се случи поради проблемите с травмите. Сега, на 32 години, няколко месеца откакто едвам не се отхвърля от спорта, Канепи е единствено на победа от това да реализира най-големия триумф в кариерата си и да влезе в историята на тенис.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР