Заводите на Sisecam в Търговище са най-голямата единична турска инвестиция

...
Заводите на Sisecam в Търговище са най-голямата единична турска инвестиция
Коментари Харесай

"Тракия глас" инвестира 42 млн. евро в подмяна на една от пещите си

Заводите на Sisecam в Търговище са най-голямата единична турска инвестиция в страната

© Красимир Юскеселиев Нова пещ за 42 млн. евро беше пусната в единия от заводите на турския производител на стъкло Sisecam в Търговище. Инвестицията е във фабриката за плоско стъкло на " Тракия глас България " и с нея е сменено остарялото оборудване, което работи от 2006 година Това ще разреши на предприятието още веднъж да стартира да работи на цялостен потенциал. Дори и с една пещ обаче през 2018 година компанията е съумяла да резервира приходите си от миналата година и даже да регистрира най-малък растеж (виж таблицата).

На цялостна мощ

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според обновеното сложно позволение на компанията заводът за плоско стъкло разполага с две пещи. Досега настоящата е с оптимален потенциал 725 тона разтопено стъкло на денонощие, а новата е с потенциал 740 тона. Новото оборудване е едно от трите най-големи в света и най-голямото за произвеждане на плоско стъкло в Европа. По думите на основния изпълнителен шеф на Sisecam Ахмед Кърман, представен от Българска телеграфна агенция, с последната инвестиция приносът на холдинга към стопанската система на България към този момент е към 800 млн. евро.

Заводите на Sisecam в Търговище са най-голямата турска инвестиция в страната. През 2006 година компанията построи фабрика за стъкло със 160 млн. $ инвестиция на зелено, а малко по-късно вложи нови над 300 млн. лева в уголемение на производството. От началото на 2016 година от " Тракия глас " бяха отделени две предприятия - " Пашабахче България " за домакинско стъкло и " Шишеджам аутомотив България " за автомобилни и обработени стъкла.

Резултати

Общо трите български компании на Sisecam през предходната година са нараснали приходите си от продажби с към 4%, само че облагата понижава с малко под 5% поради по-слабото показване на производителя на автостъкла. Най-голямото дружество - " Тракия глас ", съумява да усили оборота си с 0.5%, макар че е работило с една пещ. С приключването на реконструкцията сдружението още веднъж ще създава продукция на цялостен потенциал, се показва в доклада. За разлика от другите две компании обаче " Тракия глас " този път не дава прогноза за продажби и индустриални размери през 2019 година

" Пашабахче " е нараснала приходите си с 13% през предходната година, а облагата е скочила с близо 22%. За тази година компанията планува минимално понижение на продажбите (194.8 млн. лева.).

По-слаби са резултатите само на " Шишеджам аутомотив ", чиято облага пада 40 пъти. Продажбите също понижават леко (4%), а спомагателен лек спад се чака и през 2019 година, когато компанията планува оборот от 99 млн. лева От доклада излиза наяве още, че през тази година в завода би трябвало да бъде пусната в употреба втора линия за автомобилно ламинирано стъкло.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР