Заводът "Девня цимент" изпуска наднормено съдържание на сулфати в река

...
Заводът "Девня цимент" изпуска наднормено съдържание на сулфати в река
Коментари Харесай

Девненски завод трови системно хидросферата със сулфати

Заводът "Девня цимент " изпуска наднормено наличие на сулфати в река Девня. Това излиза наяве от отчет на РИОСВ-Варна, одобрен от нейния шеф на 22 декември м.г., а тези дни и качен на формалния уебсайт на екоинспекцията. 
Още на 8 август м.г. в завода е осъществена контролна инспекция, при която е взета водна проба от поток дренажни води преди заустването им в река Девня. При емисионна норма от 250 мг/дм3 (милиграма на пространствен дециметър) е открито наличие на 265 мг/дм3. 

Направена е рекомендация за създаване на нови мониторингови пунктове на входа на потока, директно преди площадката на завода. Резултатите от взетата оттова водна проба демонстрират още по-високи стойности по индикатора " сулфати " - 835 мг/дм3, което значи, че изхвърлените от " Девня цимент " дренажни води трансформират и органолептичните характеристи на речната вода, а това оказва пагубно влияние върху екосистемите.  

В отчета на РИОСВ-Варна е записано, че към 30.09.2017 в р. Девня са заустени 130 920 м3 дренажни води с наднормено наличие на сулфати. Става ясно, че заводът редовно замърсява реката по този индикатор, заради което от сдружението са упълномощили профилирано изследване по въпроса на проф. доктор Алексей Бендерев - началник секция " Хидрология " към геологическия институт на Българска академия на науките. Становището на учения не е огласено в отчета на екоинспекцията, само че такова явно има, тъй като на негова база са подхванати дейности за актуализиране на комплексното позволение на "Девня цимент ".  

Повечето сулфати са разтворими във вода като се изключи калциевия, стронциевия, бариевия и оловния сулфат. От РИОСВ-Варна не прецизират какъв е типът на сулфатите, с които " Девня цимент " замърсява реката. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР