Завод за преработка на каолин и кварцов пясък ще заработи

...
Завод за преработка на каолин и кварцов пясък ще заработи
Коментари Харесай

Нов завод в Дулово ще предложи 500 работни места

Завод за преправка на каолин и кварцов пясък ще проработи в Дулово, където безработицата е измежду най-високите в страната. Инвестицията, която е за над 50 милиона лв., е на немска компания, която има контракт за концесия за две залежи на каолин в района. Очаква се в завода работа да стартират над 500 души.

Дулово

Новият цех ще бъде построен за три години на мястото на някогашната фуражна фабрика в Дулово, която през днешния ден беше съборена.
Радомир Чолаков, представител на компанията вложител: Заводът ще преработва кварц-каолинова суровина, от която създава първоначални артикули, които по-късно се влагат в химическата, керамичната, фаянсовата индустрия, в стъкларската индустрия.
А упованията на хората в Дулово са с отварянето на завода да намалее и безработицата в района, която сега е 18% и локалната стопанска система да живне.
Исмихан: Ще има работа, хората ще се връщат от чужбина да работят тука - за нашето село ще е добре. Радомир Чолаков, представител на компанията вложител: Ще бъдат ангажирани 120 работни места непосредствено в завода и към 400 в съпътстващите действия.
Представители на локалната власт са имали опция да се срещнат с работата на компанията в Германия, с цел да се уверят, че нездравословно въздействие върху околната среда няма да има.
доктор Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово: Това, което е планувано в Дулово, ще бъде най-модерният цех в Европа. Това, което видяхме в Германия двете групи – с нищо не демонстрира, че е имало някаква активност в тези залежи - те са рекултивирани, залесени - все едно там не се е копало в никакъв случай.
Освен това за Община Дулово ще има и друга финансова изгода. Само от таксите за концесията в общинския бюджет ще влизат годишно по към един милион лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР