Завод на Siemens в Чънду показва как се цифровизира производствоЗаводът

...
Завод на Siemens в Чънду показва как се цифровизира производствоЗаводът
Коментари Харесай

Индустрия 4.0: Да дигитализираш Поднебесната империя

Завод на Siemens в Чънду демонстрира по какъв начин се цифровизира произвеждане

Заводът за електронни съставни елементи на Siemens в Чънду е единственото място в Китай, където компании, които желаят да цифровизират производството си, могат да следят процеса „ онлайн “

В Чънду, в сърцето на китайския Югозапад, се намира една от най-модерните заводи в страната. Като прегледен образец за концепцията за Индустрия 4.0 машините и продуктите в оборудването споделят едни с други в действително време, а всички процеси са ръководени и усъвършенствани от компютъризирани системи. Резултатът – извънредно високо равнище на продуктивност и качество.

На пръв взор Чънду наподобява на всички останали индустриални градове в Югозападен Китай: правоъгълни бетонни небостъргачи, многолентови автомагистрали, които обкръжават дребен древен квартал, където може да опиташ пикантните храни, типични за провинция Съчуан, и да водиш един малко по-спокоен метод на живот от този в Пекин.

Но за мнозина 15-милионният град е извънредно привлекателно място за правене на бизнес поради бързото му развиване. И до момента в който преди ниските цени на земята и ниските заплати бяха това, което впечатляваше вложителите, то през днешния ден районът притегля компании, с помощта на експертизата си в областта на цифровизацията, която надвишава съществено междинните равнища за страната.

Мнозина производители на високотехнологични артикули имат бизнес там. В допълнение, държавното управление основава удобни условия за стартъпи, като по този метод подкрепя привличането на нови вложители. Чънду потвърждава, че високотехнологичните нововъведения в Китай към този момент не са непокътната територия единствено за столицата Пекин или крайбрежните градове – Шанхай и Шънджън.

Хиляди гости на година

Заводът за електронни съставни елементи на Siemens в Чънду (Siemens Electronic Works Chengdu – SEWC) е брилянтен образец за това. Той е единственото място в Китай, където компании, които желаят да цифровизират производството си, могат да следят процеса „ онлайн “. Резултатът е голям интерес към завода.
още по тематиката
„ Нашето оборудване има повече от 5 000 гости всяка година “, споделя ръководителят на фабриката Ли Йон Ли. „ Делегации от най-важните китайски индустриални центрове идват в завода, с цел да научат повече за нашето произвеждане на контролери SIMATIC и други електронни съставни елементи “.

Това, което притегля вниманието им най-вече, е методът, по който оборудването е съумяло да приложи концепцията на Siemens за цифровизираното дружество (Digital Enterprise). В SEWC индустриалните процеси се наблюдават, проучват и усъвършенстват по изцяло цифровизиран метод.

Фабриката в Югозападен Китай се появи от нищото единствено за две години. „ Краткото време за построяването й не е нещо извънредно за Китай “, споделя Ли. Заводът стартира работа в края на 2013 година. Най-впечатляващото е софтуерното равнище на самото произвеждане. Фабриката създава съвсем три милиона крайни продукта всяка година.

Контролерите SIMATIC са проектирани за ръководство и автоматизиране на машини и фабрики. По този метод се икономисват време и пари, а също по този начин се усъвършенства и качеството на продукта. Те ръководят всичко – от бордови системи за круизни кораби и индустриални индустриални процеси в автомобилната промишленост до системи за ски-лифтове. Siemens е световен водач на пазара в тази сфера.

Нивото на качеството на завода е 99,99885 %. 60% от продукцията е за китайския пазар, до момента в който останалите 40% се изнасят по целия свят.

Клонирана фабрика

Производствени уреди, с толкоз високо равнище на качеството на процеса, не се раждат за една нощ. Всъщност триумфът на Siemens Electronic Works Chengdu нямаше да бъде вероятен без емблематичното цифровизирано дружество, което Siemens ръководи в Германия – заводът в Амберг (EWA), където от 1989 година се създават контролери SIMATIC.

„ Ние безусловно пренесохме процесите от завода в Амберг в този в Чънду “, изяснява лекар Гюнтер Байтингер, който работи за Siemens в областта на цифровизираното произвеждане в Амберг и Чънду. От оборудването до софтуерните принадлежности и индустриалната система SIMATIC IT, която записва и управлява цялата индустриална активност от началото до края на виртуално равнище, оборудването в Чънду е „ клонинг “ на оборудването във фабриката в Амберг.

Непрекъснато рационализиране благодарение на Германия

В началната фаза на завода в Чънду екипи от Амберг прекарват месеци в създаване на завода и образование на китайските служащи. „ В момента от 390 служащи тук единственият немец, работещ непрекъснато в Чънду, е ръководителят на комерсиалната секция “, споделя гордо Байтингер. „ Всички други, които работят с него, са от Китай “.

Рецептата за триумф на фабриката в Амберг, Германия, която притегля доста гости, в това число канцлера Ангела Меркел, работи по същия метод и в Чънду.

В допълнение на високите равнища на автоматизация и първокласен надзор на оборудванията, в Чънду всички индустриални процеси се записват цифрово. Софтуерът се зарежда с към 13 милиона „ парченца “ данни всеки ден, множеството от които са процесна информация. Тя се употребява за ръководството на всички процеси по производството и гарантиране на качеството.

Информацията подкрепя и към 50 продуктови разработчици в Чънду, чиято работа е непрестанно да усъвършенстват продуктите, създадени във фабриката, и най-много тези, предопределени за азиатския пазар. Данните за производството, които те генерират, се вливат непосредствено в индустриалните процеси посредством PLM програмен продукт, да вземем за пример NX на Siemens или Teamcenter.

Пътят на Китай към цифровите заводи

„ Едва ли ще намерите фабрика в Китай, която да оперира на толкоз високо равнище “, споделя Байтингер. Макар и автоматизацията да е постигнала огромен прогрес в китайската промишленост, толкоз високо равнище на добавена стойност може да се добие единствено с точно анализиране на главните процеси и усъвършенстването им малко по малко. Байтингер има вяра, че това е причина за една цифрова фабрика. „ Индустрия 4.0 не е към този момент непозната тематика тук “, прибавя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР