Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха

...
Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха
Коментари Харесай

Такса Разрешено пушене: Ще се върне ли димът в заведенията

Заведенията да заплащат такса, в случай че в тях се дими, предложиха от сектора, откакто през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и по този начин цялостната възбрана остана в действие.

Идеята е във всяко заведение, в което има тютюнев пушек да заплаща такса " позволено пушене ". Вноската пък би трябвало да е годишна и да се дефинира по отношение на площта на заведението като парите да отиват в специфичен държавен фонд.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специфични стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е позволено пушенето.

Самите пушачи са разграничени в оценките си за предлагането – съгласно някои е по-добре да не стоят на открито през зимата, до момента в който други към този момент са привикнали с цялостната възбрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде препоръчана, само че тя може да се дефинира на квадратен метър, оферират от Българската асоциация на заведенията. " Това ще донесе милиони доходи в бюджета, които ще могат да се употребяват за обществени помощи, за здравното министерство ", уверен е ръководителят на организацията Ричард Алибегов.

От " България без пушек " са твърдо срещу – по данни на сдружението, с цялостната възбрана на цигарите пушачите са намалели с  30 %. Подозират, че зад предлагането стои тютюневата промишленост.

От министерството отхвърлиха да разясняват концепцията на заведенията. Планират дори стягане на режима -  да вземем за пример, затваряне на механа, в които се пуши и по-високи санкции за извършители. Сега те са до 1500 лв. за заведение и 500 лв. за пушач.

От началото на година са санкционирани малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

Дали концепцията за такса " позволено пушене " ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно идващите седмици.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР