Заведения в града под тепетата спират да изискват зелени сертификати

...
Заведения в града под тепетата спират да изискват зелени сертификати
Коментари Харесай

Заведения в Пловдив на режима на парламента - пускат без сер...

Заведения в града под тепетата стопират да изискват зелени документи за клиентите си. Причината - продължаващите разногласия дали да се вкара наложителен зелен документ за депутатите и дадената пролонгация от 40 дни от премиера да се реши този въпрос. Ето по какъв начин разяснява обстановката пред " Марица " Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията:

" Вместо страната да даде образец като най-големия шеф в страната, тя се изплю в лицето на бизнеса и жителите. Много от ресторантьорите стопират да желаят зелен документ за клиенти, до момента в който той не стане наложителен за депутатите в Народното събрание. Причината е възмущението, което се породи в целия отрасъл и в обществеността като цяло от мненията и полемиките в Народното събрание и Министерски съвет, които не престават към този момент седмици наред, дали там ще се върви на работа със документи, или не. Де факто, хората, които би трябвало да дават образец на обществото, избягаха напълно от отговорност и на този стадий си вървят свободно на работа без зелени документи.

Държавната администрация получи пролонгация от 40 дни, в случай че целият български бизнес и туризъм молехме за пролонгация и получихме единствено 24 часа. Щом е по този начин, щом всички са равни, само че някои са по-равни, тогава считаме, че и ние имаме 40 дни пролонгация. Когато се вкара зеленият документ за всички, ще го въведем назад и ние. Това не е мое решение, а на доста от членовете на асоциацията, които бяха мощно възмутени. Получихме хиляди мейли от цялата страна, в групите в обществените мрежи се пишеше. Ние се борим действително с пандемията, спазвайки всички условия, в това число зеления документ, а внезапно законотворците не го вършат. Просто ни убиха цялото предпочитание да сме ние тези, които носим цялата здравна отговорност в страната. През последните 2 години туризмът носи 90% от отговорността. Стига толкоз. Това не е напук, не е на инат. Просто не можем да повярваме по какъв начин хората, които оповестиха гръмко по какъв начин ще се борят с пандемията и ще подтикват имунизацията, с този си ход демонстрираха, че няма потребност от документи и ваксини.

Случващото се е двоен критерий, и то в неверната посока. Недоумение буди и предлагането на една партия, съгласно което, в случай че има наложителен зелен документ, то тестванията за неимунизираните депутати би трябвало да са за сметка на бюджета. Как, в случай че елементарният българин би трябвало да заплаща по 100 лева на месец, с цел да върви на работа и да си прави проби? Българите, които сме работещи и притежатели на бизнес, ще си плащаме, а те, които взимат хиляди левове заплати, ние ще им плащаме тестванията.

Възмущението в сектора е голямо и в случай че има хора, които не ревизират документи, то те са прави за себе си, тъй като образецът, който получиха от политиците, е този.

Като максимален шеф страната трябваше да даде образец, а първи бяхме ние. И ние трябваше за лична сметка да създадем центрове за тестване по нощните заведения, с цел да работят. И то без никаква помощ от страната, за наша сметка ги направихме, с цел да може да работим, с цел да се усещат клиентите и работещите сигурни. Просто е обидно.

Страната се тресе от здравна и икономическа рецесия, а в това време месец се води спор за зелени документи в Народното събрание. Сметките за ток скочиха три пъти, горивата се качват всеки ден, газът се качи неимоверно. Нищо в тази посока. Ние въведохме зеления документ за 24 часа. Претърпяхме отлив на клиентела, банкрути, загуба на личен състав, само че все пак се преборихме и продължихме. И най-после те излязоха и напряко ни се изплюха в лицето. Така наподобява в профил. Може да не са желали да се случи, може да не са имали това поради, само че крайният резултат е този. Изплюха се в лицето на бизнеса и на българските жители, които се редят на опашки и заплащат всеки месец по 80-100 лева за проби. Не може политиците да разделят обществото. Или се борим с пандемията всички, или никой. Или има пандемия, или няма. Този ход на политиците ще даде задна скорост на имунизацията и на безусловно всичко. Дано политиците се осъзнаят ".

Свързани вести Зеленият документ за Народно събрание утвърден от здравната комисия, от правната се въздържаха Официално: Депутатите ще вървят на работа със зелен сертификат
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР