Завършва Информационни технологии, но истинската му любов остават музиката и

...
Завършва Информационни технологии, но истинската му любов остават музиката и
Коментари Харесай

Частица от сърцето си. Борислав Славов, който превръща музиката на видеоигрите в изкуство

Завършва " Информационни технологии ", само че същинската му обич остават музиката и видеоигрите. Композира саундтрака на сполучливата " Baldur's Gate 3 ". В началото на този месец завоюва влиятелната премия БАФТА. Той е Борислав Славов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той счита, че музиката на видеоигрите е същинска форма на изкуство. Българският композитор Борислав Славов завоюва влиятелната премия от Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА) в категорията за най-хубава музика към видеоигра.

Славов е композитор на музиката в " Baldur`s Gate 3 " , която завоюва и премията за най-хубава игра на годината.

" Ако някой преди 20 години ми беше споделил, че ще съм тук с вас - нямаше да допускам. Благодаря на БАФТА за това, че направи музиката на видеоигрите независимо изкуство ", сподели Славов по време на церемонията по награждаване.

БАФТА към този момент 20 години дава награди и за достижения в гейминг промишлеността, като признава видеоигрите за съвременна форма на изкуство.

Славов приключва компетентност " Информационни технологии " в Софийския университет. След това работи в една от най-големите софтуерни компании в България. Страстта към музиката и видеоигрите обаче взимат превес в професионалния му път.

Българската " Knights of Honor " е първата игра, върху която той работи като композитор.

В хода на своята кариера той работи и по " Divinity " , " Crysis " и " Ryse: Son of Rome " . Той е и музикален шеф на самостоятелното белгийско студио " Larian Studios " , под чиято шапка е направена " Baldur`s Gate 3 ".

" Вярвам, че в случай че не оставяме парченце от сърцето си в музиката, хората няма да могат да ѝ се насладят ", споделя той.

" Baldur`s Gate 3 " е основана на ролевата игра " Dungeons & Dragons " . Освен за най-хубава музика тя завоюва призове и в четири други категории. Това са най-хубава игра, най-хубав разказ, най-хубава поддържаща мъжка роля и премията на публиката.

Славов споделя, че едно от най-големите му музи, е Ханс Цимер . Той е написал музиката към филми като " Интерстелар " , " Дюн " , " Карибски пирати " и други. През 2011 година двамата работят дружно по саундтрака към шутър играта " Crysis 2 " .

" Музиката би трябвало да бъде мощно въздействаща, само че и по този начин написана, че да отговори адаптивно на всяко решение и деяние на тези, които играят ", споделя той в.

Музиката в " Baldur`s Gate 3 " е композирана от напълно български екип. Освен Славов по нея работят композиторът и аранжор Виктор Стоянов и оркестраторът Георги Андреев . Гласовете са на Мария Анастасова , Илона Иванова и Мария Ангелова .

" За пръв път българска гейм музика стъпва на най-високото международно ходило и открива път за нови триумфи на експертите, работещи в сферата ", споделя Стоянов.

През 2023 година бяха закрити хиляди работни места в областта на видеоигрите. Въпреки това годината е най-успешната в гейминг промишлеността във Англия с продажби над 4,7 милиарда паунда. По информация на Би Би Си това е два пъти повече спрямо музикалната промишленост в страната.
 Извънземни против крави. Как се вършат видеоигри в България  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР