Завърши рехабилитацията на железопътния участък Копривщица - Стряма и жп

...
Завърши рехабилитацията на железопътния участък Копривщица - Стряма и жп
Коментари Харесай

Завърши ремонтът на най-дългия жп тунел на Балканския полуостров

Завърши рехабилитацията на железопътния сектор Копривщица - Стряма и жп гара Копривщица. Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров инспектира осъществяването на двата обекта.

„ На трасето се намира най-дългият жп тунел на Балканския полуостров, с дължина 5812 м, който минава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. На оборудването не е юридически капитален ремонт от близо 50 години и техническото му положение не отговаряше на актуалните условия “, разяснява министър Тодоров. Той уточни, че поради сигурността на преминаващите влакове скоростта в тунела е била лимитирана до 25 км/ч, а след рехабилитацията на железопътната инфраструктура допустимата скорост към този момент е 100 км/ч.

„ При ремонта на тунела изцяло възстановихме и запазихме ромбоидната контактна мрежа, която е конфигурирана единствено тук в цялата жп мрежа на страната. Използвали сме безвинтово скрепление на жп линиите, което разрешава по-бързото им възобновяване, в случай че това се наложи “, съобщи зам. генералният шеф на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ Бисер Минчев по време на инспекцията.

Съгласно плана е възобновен напълно 5812 м стоманен път с подсилване на земното платно, построени са отводнителни уреди и е изпълнена частична хидроизолация на тунелната структура. Извършена е цялостна замяна на детайлите на контактната мрежа в сектора, построено е осветяване на тунела, както и видеонаблюдение на двата портала. Към момента се чака назначението на комисия за подписването на Констативен акт за определяне годността за приемане на градежа. Стойността на контракта е 29 029 775,15 лева с Данък добавена стойност.

Частично ремонтирано е приемно здание на жп гара Копривщица, като това е първият по-сериозен ремонт от построяването ѝ през 1951 година до през днешния ден. След приключването на работата плановата скорост в региона гарата е 90 км/ч. Стойността на плана е 9 579 165,71 лева с Данък добавена стойност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР